Sport/Voetbal
329712086
Voetbal

Supporterscollectief Nederland baalt van duels zonder fans

’Kans nu groter dat men in groepen elders voetbal gaat kijken’

De vrees is nu dat supporters mogelijk elders samen gaan kijken anar wedstrijden.

De vrees is nu dat supporters mogelijk elders samen gaan kijken anar wedstrijden.

Supporterscollectief Nederland is teleurgesteld dat voetbalwedstrijden de komende drie weken zonder publiek moeten worden gespeeld.

De vrees is nu dat supporters mogelijk elders samen gaan kijken anar wedstrijden.

De vrees is nu dat supporters mogelijk elders samen gaan kijken anar wedstrijden.

De maatregel is onderdeel van een pakket aan maatregelen dat het kabinet maandag bekendmaakte in een poging de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. De maatregelen gelden vooralsnog tot dinsdag 20 oktober en worden dan opnieuw bekeken. Voor de Eredivisie gaat het om twee speelrondes vanwege een tussenliggend interlandweekend, in de eerste divisie gaat het om drie speelrondes.

„We begrijpen de noodzaak om het aantal besmettingen terug te dringen”, zegt voorzitter Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland.

"Het maakt ook de kans groter dat mensen in groepen elders gaan kijken"

„Wel zetten we vraagtekens bij deze maatregel en missen we perspectief, zeker omdat deze crisis nog wel langer gaat duren dan de drie weken waarvoor de huidige maatregelen gelden. We hadden in het voetbal juist een manier gevonden om op een verantwoorde manier een beperkt aantal supporters toe te laten, en ondertussen onderzoek te doen hoe we dat kunnen opbouwen. We hopen dit snel te kunnen hervatten.”

Supporters zaten afgelopen weekeinde netjes uit elkaar tijdens de Eredivisie-wedstrijd tussen Heracles Almelo en PSV Eindhoven.

Supporters zaten afgelopen weekeinde netjes uit elkaar tijdens de Eredivisie-wedstrijd tussen Heracles Almelo en PSV Eindhoven.

„Dit is een klap voor het voetbal en voor iedereen die zich heeft ingespannen om van de stadions een veilige omgeving te maken. Dit maakt de financiële situatie van clubs nog zorgwekkender. Het maakt ook de kans groter dat mensen in groepen elders gaan kijken, terwijl in het stadion juist een veilige omgeving is gecreëerd. Ook het onderzoek van de KNVB en clubs naar het risico op overdracht van het virus bij buitenevenementen komt hiermee stil te staan, terwijl dit juist zo essentieel is voor de hele maatschappij, willen we een leefbare manier vinden om met het virus om te gaan.”

Supporterscollectief is de overkoepelende organisatie van alle supportersverenigingen van de betaaldvoetbalclubs in Nederland.

Feyenoord

Voorzitter Remco Ravenhorst van de supportersvereniging van Feyenoord had zich verheugd op de Rotterdamse derby tegen Sparta, op 18 oktober in De Kuip. „Maar die moet ik nu maar op de televisie kijken, thuis en alleen”, zegt Ravenhorst. „Komende zondag spelen we eerst nog uit tegen Willem II. Ik dacht: zullen we de burgemeester van Tilburg vragen of we daar op een plein in zijn stad naar de wedstrijd kunnen kijken? Maar ik denk niet dat hij dat ziet zitten.”

Een beeld van rond de wedstrijd Feyenoord-ADO Den Haag van afgelopen weekeinde.

Een beeld van rond de wedstrijd Feyenoord-ADO Den Haag van afgelopen weekeinde.

Ravenhorst, voorzitter van FSV De Feijenoorder, houdt een dubbel gevoel over aan het besluit van de regering om de voetbalstadions drie weken dicht te houden voor publiek. „Hoe moeilijk het ook is, gezondheid staat altijd voorop. En daarna komt een dikke punt. Dat vinden we allemaal. Maar tegelijkertijd heerst ook het gevoel dat we bij Feyenoord net een stap hadden gemaakt met het baanbrekende onderzoek van onze clubarts Casper van Eijck. Hij onderzoekt wat daadwerkelijk de impact is van voetballen in de buitenlucht met publiek. Er bestaat nu geen aantoonbare link tussen het bezoeken van voetbalwedstrijden en de oplopende aantallen coronabesmettingen.”

"Heel jammer dat het onderzoek nu voorlopig stopt"

Het onderzoek van Van Eijck komt nu voorlopig stil te liggen. „En dat is heel frustrerend”, aldus Ravenhorst, die zondag voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag al vrijwillig een coronatest onderging in De Kuip. „Het testen was nu alleen bedoeld voor medewerkers van de club en het stadion, maar ik wilde ook alvast meedoen, zodat ik vragen vanuit de achterban daarover goed kon gaan beantwoorden. Het is mooi om vanuit de voetballerij zo iets te kunnen terugdoen voor de maatschappij. Heel jammer dat het onderzoek nu voorlopig stopt.”

De supporters van Feyenoord hielden zich bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen FC Twente niet zo goed aan de coronaregels, wat ze op waarschuwingen kwamen te staan van burgemeester Ahmed Aboutaleb en premier Mark Rutte. „Als supporters hadden we de smaak net te pakken. Tegen FC Twente was het wennen en ging niet alles goed, tegen ADO ging het een stuk beter. Iedereen weet nu hoe het werkt en wat wel en niet mag. Hopelijk mogen we snel weer De Kuip in.”

Ajax

Fabian Nagtzaam is er naar eigen zeggen doodziek van. Maar de voorzitter van de supportersvereniging van Ajax snapt dat het kabinet heeft besloten dat er de komende drie weken geen fans welkom zijn bij sportwedstrijden. Ook niet bij duels van zijn Ajax.

„Dat is heel zuur”, zegt hij. „En dan doel ik op al die mensen die zo hard hebben gewerkt om onze twee thuisduels van dit seizoen met minder publiek goed te laten verlopen. Maar ook voor al onze fans die zo graag naar de Johan Cruijff ArenA willen, ook al is de sfeer anders dan voor de coronacrisis.”

"’Heel zuur voor al die mensen die zo hard hebben gewerkt’"

„Maar we begrijpen wel de noodzaak van deze maatregel”, vervolgt Nagtzaam. „Minister-president Rutte was net op de persconferentie opnieuw heel duidelijk. Net als met ’bek houden’, en daar houden wij van. Alleen het voetbal wordt wel weer geraakt net als de andere takken van sport.”

„Maar de gezondheid van iedereen staat altijd voorop”, vindt Nagtzaam. „Ik heb in het voorjaar ook geroepen dat Ajax-fans uit Brabant niet naar de Johan Cruijff ArenA moesten komen omdat daar toen een brandhaard was. En nu is het helaas weer nodig om maatregelen te nemen. Hopelijk blijft het bij drie weken en beginnen we daarna meteen weer met dezelfde aantallen als de afgelopen thuisduels, toen zo’n 12.000 fans welkom waren.”