Nieuws/Sport
329714
Sport

Opmerkelijke keuze sprinter Martina

Churandy Martina

Churandy Martina

Topatleet Churandy Martina (33) vertrekt bij Rana Reider, de Amerikaanse succescoach die sinds eind 2014 in dienst is van de Atletiekunie. Martina blijft wel op Papendal en gaat trainen bij Bart Bennema, die Dafne Schippers naar de wereldtop bracht. Schippers maakte begin 2017 juist de overstap van Bennema naar Reider.

Churandy Martina

Churandy Martina

De overstap van Martina is opmerkelijk. De goedlachse Curaçaoënaar trainde immers pas anderhalf jaar bij Reider. In 2016 vloog de Nederlands recordhouder op 100, 200 en 4x100 meter onder Reider weer als vanouds over de atletiekbaan, met een Europese titel op de 100 meter en een Nederlands record op de 200 meter (19.81) als belangrijkste wapenfeiten.

Op de Olympische Spelen in Rio miste hij slechts op een paar duizendsten een bronzen medaille op de 200 meter. Kort daarna maakte hij bekend deelname aan zijn vijfde Olympische Spelen in Tokio bovenaan zijn wensenlijst te hebben gezet. Het moet de afsluiting worden van een glansrijke carrière van bijna 20 jaar.

Technisch directeur van de Atletiekunie Ad Roskam, wil de overgang nog niet bevestigen, maar erkent dat er wat gaande is. „We zijn een aantal opties aan het bekijken, de keuze volgt later bij aanvang van het seizoen.” Ook Bennema houdt zich op de vlakte: „Ik wil er niets over zeggen.”

Bennema, die in 2015 door de Internationale Atletiekfederatie werd uitgeroepen tot coach van het jaar, neemt hoogstwaarschijnlijk ook Liemarvin Bonevacia, Nederlands recordhouder op de 400 meter, onder zijn hoede. Bonevacia (28), ook Curaçaoënaar, is onlangs afgestudeerd op Puerto Rico en wil op Papendal zijn succesvolle carrière (bronzen medailles op de laatste EK Atletiek én EK Indoor) een vervolg geven. Dat betekent dat hij afscheid neemt van zijn huidige coach Jose Ludwig Rubio, die onder andere Luguelín Santos in 2012 naar Olympisch zilver op de 400 meter coachte.