Sport/Voetbal
3300048
Voetbal

’Van Gaal zei voor derde keer ’nee’ tegen Feyenoord’

Louis van Gaal

Louis van Gaal

ROTTERDAM - Feyenoord is bij de keuze voor Jaap Stam als nieuwe trainer niet van het bestaande trainersprofiel afgestapt, zegt Martin van Geel. De technisch directeur van Feyenoord werkt al jaren met dertien criteria. Stam voldeed aan het gros daarvan. „Idealiter vind je iemand die aan alle dertien voldoet, maar dat is natuurlijk niet de praktijk.”

Louis van Gaal

Louis van Gaal

De ex-international stond op een shortlist van drie man, waarop ook Louis van Gaal prijkte. De oud-bondscoach verkocht Van Geel opnieuw ’nee’. Van Geel heeft vaker aangegeven dat hij Van Gaal altijd zou vragen op het moment dat hij een coach nodig had.

Open voor

„Ik heb Louis drie keer gevraagd voor Feyenoord. Hij stond er voor open om Feyenoord te doen in het jaar dat hij naar AZ kon. Maar toen werd hij niet door Feyenoord gevraagd en zat ik daar niet. Ik was technisch directeur bij AZ en haalde hem toen naar Alkmaar.”

"’Hij zegt juiste dingen en is to the point’"

Van Geel legt desgevraagd uit hoe Stam net zo goed heeft kunnen scoren als Dick Advocaat. „Je kunt een punt maken van zijn ervaring. Bij Giovanni ben ik ook van twee principes afgestapt, omdat tijdens de gesprekken het gevoel kwam dat hij het kon. Ik zag zijn ontwikkelingsmogelijkheden als coach. Als topspeler heeft Jaap Stam op hetzelfde niveau als Giovanni ervaring opgedaan. Hij heeft een EK en een WK in zijn zak, en met de top van de wereld gewerkt. Met hele grote coaches als Sir Alex Ferguson en Carlo Ancelotti. En hij heeft, na twee jaar Jong Ajax coachen, ook Reading bijna naar de Premier League gebracht.”

Lees hier de hele reportage met Martin van Geel in de premiumeditie van De Telegraaf/Telesport van zaterdag 16 maart