Sport/Wielrennen
3323775
Wielrennen

’Dat had erger kunnen aflopen’

Video: Mathieu van der Poel hard onderuit, geen breuken

Mathieu van der Poel heeft pijn.

Mathieu van der Poel heeft pijn.

Mathieu van der Poel is in de slotfase van de semiklassieker Nokere Koerse heel hard onderuit gegaan. Na de finish bleef hij minutenlang op het wegdek liggen. Uiteindelijk blijkt de schade wonderwel mee te vallen en zijn de voorjaarsklassiekers naar het schijnt niet in gevaar voor de Nederlandse veelvraat.

Mathieu van der Poel heeft pijn.

Mathieu van der Poel heeft pijn.

In eerste instantie wilde Van der Poel opstaan nadat hij was gevallen. Maar meteen vloog een andere renner vol tegen zijn sleutelbeen aan.

De Nederlandse renner bleef minutenlang lang liggen, greep naar zijn sleutelbeen en werd uiteindelijk in een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis van Oudenaarde. „Gelukkig werden er geen breuken vastgesteld, enkel kneuzingen en schaafwonden. Zonder onvoorziene wendingen kan Mathieu van der Poel zijn wegprogramma afwerken zoals gepland”, meldde zijn team Corendon-Circus even later. „Het was een harde crash. Ik weet niet hoe, maar ik ben er vanaf gekomen met enkel wat builen en schaafwonden. Dat had erger kunnen aflopen”, liet Van der Poel zelf weten via een Instagram-story.

Vlaanderen

Van der Poel maakte vandaag zijn opwachting op de weg in Vlaanderen. De wereldkampioen veldrijden en Nederlands kampioen op de weg maakte in februari zijn eerste kilometers op de weg in de ronde van Antalya waar hij de eerste rit won. Sprinter Fabio Jakobsen won Nokere Koerse vorig jaar. Hij deed dit jaar niet mee.

Van der Poel is van plan komende zondag aan de start te staan in de Grote Prijs van Denain. Daarna staan Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen op zijn programma. Later in april had hij ook nog zijn zinnen gezet op de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race.

Cees Bol

De zege ging naar Cees Bol van Sunweb. De 23-jarige Nederlander bleef de Duitse sprinter Pascal Ackermann voor en boekte zijn eerste zege voor Sunweb.

De Belgische ogen waren vooral gericht op de eerste profkoers op Vlaamse wegen van het Belgische talent Remco Evenepoel. De renner van Deceuninck-Quick Step reed de koers in dienst van kopman Álvaro Hodeg.

Rode loper

Bol was verguld met het eerste succes dit seizoen van zijn ploeg. „We hebben geen gemakkelijke weken gehad”, bekende de 23-jarige Noord-Hollander op Sporza. „We waren onder meer bij veel valpartijen betrokken. Ik ben echt heel blij dat ik nu voor de ploeg voor goed nieuws heb kunnen zorgen.”

Bol prees het uitstekende werk van zijn ploeggenoten in de tumultueuze finale. „Ik werd op een rode loper naar de finish gezet”, verwees hij naar de kleur van de shirts van Sunweb. „Het leek op de laatste 50 meter wel een sprint van de stervende zwaan. Maar het is gelukt en dat geeft veel voldoening.”