Sport/Wielrennen
333342
Wielrennen

Mogelijk 'pitstops' bij WK tijdrijden

Tom Dumoulin in actie op zijn tijdritfiets.

Tom Dumoulin in actie op zijn tijdritfiets.

Als het aan de organisatie van de wereldkampioenschappen wielrennen ligt, komt er bij de tijdrit voor de mannen (elite) een soort ‘pitzone’ waar de coureurs van fiets kunnen wisselen.

Tom Dumoulin in actie op zijn tijdritfiets.

Tom Dumoulin in actie op zijn tijdritfiets.

Vlak voordat de beklimming van het ruim drie kilometer lange slotstuk naar Fløyen begint, kunnen de renners hun tijdritfiets omruilen voor een gewoon exemplaar.

Een mecanicien staat in de ‘wisselpost’ (net als bij het veldrijden) gereed met een fiets. De internationale wielrenunie (UCI) moet nog wel goedkeuring verlenen aan het idee, dat afkomstig is van verschillende bondscoaches en trainers, onder wie Adriaan Helmantel.

De Groninger, die veel contact heeft met de Nederlandse bondscoach Thorwald Veneberg, verwacht dat de UCI wel akkoord zal gaan met het voorstel. De WK-organisator heeft in elk geval ingestemd met de noviteit.

Bijvoorbeeld de Nederlander Tom Dumoulin zou van plan met twee verschillende fietsen te rijden.

Het omwisselen van fietsen is al langer toegestaan, maar mag alleen gebeuren wanneer een mecanicien in de volgauto een fiets van de wagen aangeeft.

"Wisselen mag niet met iemand die langs de kant van de weg staat", vertelt Helmantel (trainer bij Team Sunweb). "Omdat dat meer tijdvoordeel oplevert dan in een situatie waarin een renner een andere fiets krijgt die op het dak van de auto staat. Dat kost altijd een paar seconden meer. Het is overigens niet zo dat het overduidelijk is dat je veel tijdwinst kunt boeken door op een gewone racefiets de beklimming op te rijden. Daar moet nog een keer goed naar gekeken worden.''