Sport/Schaatsen
33510
Schaatsen

Kramer: 'Ik kan Anema niet serieus nemen'

'Sven kan wel lullen, maar harder kan hij niet'

Sven Kramer (l) feliciteert Jorrit Bergsma.

Sven Kramer (l) feliciteert Jorrit Bergsma.

Sven Kramer, die woensdag en donderdag nog had geïmponeerd met afstandszeges op de 5000 en 1500 meter, kon leven met zijn nederlaag tegen Jorrit Bergsma op de 10 kilometer van het NK.

Sven Kramer (l) feliciteert Jorrit Bergsma.

Sven Kramer (l) feliciteert Jorrit Bergsma.

"Ik race altijd om te winnen, ook nu, en ik wil niets afdoen aan de prestatie van Jorrit, maar voor mij was het geen race met het mes op de keel", aldus Kramer. "De 1500 meter van donderdag zat nog in mijn poten en de EK allround van komend weekeinde in mijn kop, waardoor je geen race rijdt zoals je het liefst zou willen.”

Olie op het vuur

Jillert Anema, de coach van Bergsma, gooide in de catacomben echter olie op het vuur door op enkele meters afstand van Kramer te beweren dat de laatste gewoonweg niet meer harder kan.

"Ik had vooraf al tegen Jorrit gezegd: als je 12.53 rijdt, heb je ’m. Je weet dat Sven tijdens de race de rondetijden gaat afbouwen om een beetje te imponeren en dan denkt hij dat iedereen daarvan onder de indruk raakt, maar feit is dat hij niet harder kan dan 12.53. Hij kan wel lullen, maar het lukt hem niet.”

Kramer reageerde even later met een schouderophaal op de uitlatingen van de excentrieke coach, die wel vaker verbaal uit de bocht vliegt in een poging de concurrentie te bespelen. Kramer, enigszins venijnig: "Jillert Anema is wel de allerlaatste persoon voor wie ik schaats. Ik kan hem niet serieus nemen. Ik denk dat hij een goede coach is voor Jorrit, maar daar houdt het wel mee op.”

Koude oorlog

Ook Bergsma hield zich op de vlakte. ,,Ik moet dicht bij mezelf blijven”, hield de man uit Oldeboorn zich voor. ,,Ik houd het gevecht graag op de ijsbaan. Koude oorlog? Daar ben ik niet heel gevoelig voor.”

Inhoudelijk is hij het echter wel met zijn coach eens. ,,Hij zegt dat ik op de tien kilometer beter ben dan Sven. Dat denk ik ook. Dit begint er in ieder geval weer op te lijken.”