Sport/Wielrennen
336969862
Wielrennen

’Niet met drie kopmannen naar Tour’

Jumbo-Visma moet ’strepen’ onder toppers

Merijn Zeeman

Merijn Zeeman

PARIJS - Sportdirecteur Merijn Zeeman van Jumbo-Visma had graag meer tijdritkilometers in de Ronde van Frankrijk van 2020 gezien. In het routeschema dat dinsdag in Parijs werd bekendgemaakt zit echter alleen een klimtijdrit op de voorlaatste dag.

Merijn Zeeman

Merijn Zeeman

„In eerste instantie ben ik niet blij met het parcours”, zei Zeeman. „We hadden graag een individuele tijdrit en een ploegentijdrit gezien. Dat zijn onderdelen waar we goed in zijn. Het is zonde dat die ontbreken.”

Toch denkt de sportief directeur dat zijn team in de komende Tour genoeg kwaliteiten heeft om goed te kunnen presteren. „We kunnen niet met drie kopmannen naar de Tour de France”, wees hij op de drie ronderenners in de ploeg; Steven Kruijswijk, Primoz Roglic en volgend jaar ook Tom Dumoulin. Een dus zal er een streep door (minstens) één naam van de toppers gaan.

„Het is een reële optie dat we onze kansen gaan spreiden. We willen de Vuelta voor een tweede keer winnen en winst van de Giro d’Italia is ook een fantastisch doel.”

Groenewegen

Dylan Groenewegen ziet in het routeschema van de Ronde van Frankrijk van 2020 „vier à vijf kansen voor sprintzeges.” Hij noemde het parcours dat dinsdag in Parijs werd gepresenteerd een Tour met veel ritten bergop. „We gaan goed bekijken welke mogelijkheden er voor mij zijn”, zei Groenewegen.

In de afgelopen Tour waren Kruijswijk en sprinter Groenewegen samen de speerpunten van de ploeg. Groenewegen had zijn zinnen gezet op de sprintzege in de openingsrit in Brussel, maar kwam in die rit ten val. Ploeggenoot Mike Teunissen won die etappe en Groenwegen sprintte later naar de ritzege in de zevende etappe.

Voor de Tour van 2020 heeft Jumbo-Visma nog geen team geselecteerd. „Stap voor stap gaan we de opstelling en strategie bepalen”, zei Zeeman. „Op 20 december is onze ploegenvoorstelling. Dan zullen onze plannen duidelijker worden.”