Sport/Voetbal
3385881
Voetbal

Van der Ende vindt dat Limburger als VAR penalty voor PSV miste

Heet avondje voor Van Boekel bij PSV

Pol van Boekel is morgen de leidsman bij PSV - PEC Zwolle.

Pol van Boekel is morgen de leidsman bij PSV - PEC Zwolle.

AMSTERDAM - Een dag na de kampioenskraker tussen Ajax en PSV (3-1) dook er op sociale media opeens een fragment op van een vermeende overtreding van Ajax-verdediger Daley Blind op PSV’er Hirving Lozano. In het strafschopgebied...

Pol van Boekel is morgen de leidsman bij PSV - PEC Zwolle.

Pol van Boekel is morgen de leidsman bij PSV - PEC Zwolle.

Het voorval in de zesde minuut bleef onbesproken in het wedstrijdcommentaar, de praatprogramma’s en de krantenartikelen. „Maar ik vind het een strafschop”, zegt ex-toparbiter Mario van der Ende in de voetbalpodcast van De Telegraaf.

Abonneer je hier op de voetbalpodcast.

Video Assistant Referee (VAR) Pol van Boekel, die bij de rode kaart voor Noussair Mazraoui en de strafschop voor David Neres scheidsrechter Björn Kuipers goed te hulp schoot, greep niet in. Onterecht, vindt Van der Ende. „Als er contact is, moet je als scheidsrechter en VAR kijken of dat aan een van de drie criteria voldoet: onvoorzichtig, onbesuisd of buitensporig. Ik houd het op onvoorzichtig. Het verbaast me dat daar in het VAR-hok niet naar is gekeken. Toen ik de beelden zag, was het voor mij klip en klaar dat het een overtreding, dus een penalty was. ”

Dat Van Boekel morgen PSV - PEC Zwolle fluit, noemt de voormalig WK-scheidsrechter ’niet handig’. „Omdat hij als VAR een belangrijke rol had tijdens Ajax - PSV. Nu komt er voor PSV-PEC Zwolle onnodig druk op de scheidsrechter te liggen. En dat vind ik jammer.”

"Van Bommel zal aan moment appelleren"

Van der Ende verwacht in Eindhoven dan ook een heet avondje voor Van Boekel. „Als je ziet wat er op de sociale media rondzingt, dan zal niet alleen Mark van Bommel voor de wedstrijd even aan dat moment appelleren, maar het publiek zal dat tijdens de wedstrijd ook doen.”

De KNVB had dit met een andere aanstelling kunnen voorkomen, vindt Van der Ende. „En het was niet gebeurd als scheidsrechter en VAR twee verschillende beroepen waren geweest. Ik heb altijd gezegd dat het twee gescheiden functies moeten zijn.”

De KNVB is het niet met Van der Ende eens. „De scheidsrechter vond het een duel om de bal en geen overtreding. De VAR vond het een duel om de bal en geen overtreding. Dick van Egmond (scheidsrechtersbaas, red.) steunt die beslissingen volledig”, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

De KNVB vindt het niet onhandig dat Van Boekel morgen de leiding heeft bij PSV - PEC Zwolle. „Nu de scheidsrechters het fluiten en het VAR-zijn combineren, is het – als je topscheidsrechters op de topploegen wilt zetten – niet te voorkomen. Helemaal niet als er ook nog eens een midweeks programma tussendoor komt.”