Sport/Schaatsen
33973
Schaatsen

'Niet vaak zó stuk gezeten'

De Vries bekroont ploegwerk op NK

Bob de Vries.

Bob de Vries.

Bob de Vries heeft op Nieuwjaarsdag de Nederlandse marathontitel op kunstijs gewonnen. De 32-jarige Fries bekroonde in Thialf het tactische meesterplan van coach Jillert Anema van de ploeg Royal A-ware.

Bob de Vries.

Bob de Vries.

De Vries klopte in de eindsprint zijn medevluchter Remco Schouten. Diens ploeggenoot Robert Post had even daarvoor de sprint om het brons gewonnen.

De Vries en Schouten namen al vroeg in de wedstrijd over 150 rondes een voorsprong genomen op de anderen. Van een rustige openingsfase was geen sprake, want de mannen van Anema vlogen er vanaf de start vol in. Ploeggenoten van De Vries lieten zich af en toe afzakken om vervolgens het tempo weer flink op te voeren als de leider in de wedstrijd eraan kwam. Het leidde tot een loodzware en chaotische afvalrace, waarin heel wat favorieten voortijdig van het ijs stapten, onder wie Gary Hekman.

Beulswerk

Ook Arjan Stroetinga, de ploeggenoot van De Vries die vorig jaar voor de zesde keer Nederlands kampioen werd, haakte na rondenlang beulswerk af. Anema zag vanaf de kant zenuwachtig toe hoe Schouten de hele wedstrijd in het kielzog van De Vries reed. De 21-jarige schaatser van Team Bouw en Techniek probeerde de routinier bij het ingaan van de laatste ronde te verrassen, maar De Vries sloeg die aanval af en sprintte vervolgens naar zijn eerste Nederlandse titel op kunstijs. In 2011 werd hij al kampioen op natuurijs.

"Ik heb niet vaak zó stuk gezeten", bekende de winnaar bij de NOS. "Het ging maar door en door. Ik zat in het rood, maar moest blijven rijden. Gelukkig hebben we zo'n sterke ploeg."