Nieuws/Sport
340974151
Sport

Zwembond FINA werkt aan ’open’ competitie voor transgenders

Zwembad, beeld ter illustratie.

Zwembad, beeld ter illustratie.

BOEDAPEST - De internationale zwembond FINA heeft strikte regels opgesteld voor deelname van transgenders aan vrouwencompetities.

Zwembad, beeld ter illustratie.

Zwembad, beeld ter illustratie.

Alleen jongens die voor hun twaalfde verjaardag hun transitie naar meisje hebben afgerond, mogen bij de vrouwen meedoen. De FINA laat een werkgroep onderzoeken of het mogelijk is een zogeheten open categorie op te zetten voor transgenders.

Het onderwerp werd uitgebreid besproken tijdens het congres van de FINA in Boedapest, waar de WK zwemmen worden gehouden. Ruim 71 procent van de aanwezige zwembonden stemde voor de nieuwe regels wat betreft deelname van transgenders. Bij het opstellen van de nieuwe regels heeft de FINA hulp gehad van experts op medisch en juridisch vlak.

Onevenredig groot voordeel

„We moeten de rechten beschermen van onze atleten, maar ook de eerlijkheid van onze competities, in het bijzonder die bij de vrouwen”, zei FINA-voorzitter Husain Al-Musallam. „De FINA staat altijd open voor iedere atleet. Het opzetten van een open categorie betekent dat iedereen de kans heeft om op elite-niveau mee te doen. Dit is nog niet eerder gebeurd, de FINA moet hiermee vooroplopen. Ik wil dat alle atleten het gevoel hebben dat ze ideeën kunnen uitwerken tijdens dit proces.”

De FINA heeft ook wetenschappers betrokken bij het opstellen van de nieuwe regels. Volgens hen hebben jongens die pas na hun puberteit een transitie maken, een onevenredig groot voordeel als ze meedoen bij de vrouwen. Daarom wil de FINA voor hen een open categorie opzetten.