Nieuws/Sport
342202612
Sport

KNGU stopt samenwerking met turncoaches Frank Louter en Patrick Kiens

AMSTERDAM - De KNGU heeft de samenwerking met de turncoaches Frank Louter en Patrick Kiens opgezegd. Beiden vormen geen onderdeel meer van het nationale topsportprogramma, meldde technisch directeur Mark Meijer van de KNGU dinsdag.

„Het besluit staat los van het lopende onderzoek en is in overleg met het bestuur genomen”, lichtte Meijer toe. Hij verwees daarmee naar het onderzoek dat afgelopen zomer werd gestart na tal van bekentenissen over misstanden in de turnsport. Volgens de technisch directeur ontbrak het aan onderlinge communicatie met beide coaches, die ook te weinig respect toonden. „Er is geen basis voor een langere samenwerking.” Louter leidt talenten op in Almelo, Kiens is onder meer de coach van topturnster Eythora Thorsdottir in Hoofddorp.

Kort na de start van het onderzoek, een reactie op de documentaire Athlete A, volgden in Nederland tal van verklaringen over wangedrag door coaches. De betrokken coaches, die ook voor de bond actief waren, werd opgeroepen hun werkzaamheden tijdelijk neer te leggen. Kiens gaf daar als enige geen gehoor aan.

Het topsportprogramma van de vrouwen werd stilgelegd, terwijl bondscoach Gerben Wiersma en Vincent Wevers tijdelijk op non-actief werden gesteld. Zij mochten in september hun werkzaamheden hervatten, centraal in Nijmegen en onder onafhankelijk toezicht. Thorsdottir, in voorbereiding op de Spelen, liet zich daar zelden zien. Ondertussen loopt er ook een onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak naar aanleiding van geestelijke en fysieke mishandeling van turnsters.