Sport/Wielrennen
342613950
Wielrennen

Eis oud-sponsor serieuze bedreiging voor wielerploeg van Bas Tietema

Bas Tietema

Bas Tietema

ZWOLLE - Het einde dreigt voor de professionele wielerploeg Tour de Tietema als de eis van oud-sponsor Bingoal tot naleving van de overeenkomst wordt ingewilligd. Dat zei mede-oprichter Josse Wester donderdagmiddag tijdens het kort geding in Zwolle, dat door het Belgische kansspelbedrijf is aangespannen.

Bas Tietema

Bas Tietema

Bingoal sponsorde de activiteiten van Tour de Tietema, het Youtube-kanaal van naamgever Bas Tietema uit Zwolle en twee kompanen. Volgens mede-oprichter Wester is dat het grootste wielerkanaal in de Benelux op dit sociale medium. Het bedrijf achter dit kanaal, TDT Holding, ging na juni 2022 met het Belgische Bingoal om tafel vanwege gewijzigde regelgeving in Nederland over reclame rond kansspelen. Eind dit jaar werd bekend dat TDT samen met concurrent Unibet een profteam is gestart.

Volgens Bingoal probeert TDT op oneigenlijke gronden van haar oud-sponsor af te komen. Nieuwe regelgeving, waarmee de overheid vooral de vele reclames met bekende Nederlanders voor goksites wilde terugdringen, maakt weinig uit voor de oude overeenkomst, stelde ze. Ze eist daarom nakoming van de volgens Bingoal nog lopende samenwerkingsovereenkomst. „Dat betekent het einde van ons profteam”, zei Wester hierover. Het profteam heeft een budget van 4,4 miljoen euro, aanzienlijk meer dan Bingoal betaalde.

Bedrogen

Bingoal voelt zich bedrogen, zei advocaat Etienne van Manen. „De lijn van video’s die gemaakt werden met Bingoal wordt een op een voortgezet alleen met een andere naam op het shirt.” Het bedrijf zegt 2 miljoen schade te lopen als de overeenkomst niet wordt nageleefd. Volgens advocaat Dolf Segaar gingen de stukgelopen onderhandelingen juist maandenlang over het opzetten van een professionele wielerploeg onder de vlag van Bingoal omdat de oude overeenkomst niet meer mocht volgens nieuwe regelgeving. Tietema en de zijnen maakten als rolmodellen of ’influencers’ indirect reclame voor risicovolle kansspelen en dat mag niet meer, zei hij. Professionele sporters en teams mogen dat wel.

De rechter doet op 9 februari uitspraak.