Sport/Schaatsen
344725088
Schaatsen

KNSB neemt Sven Kramer en Marcel Bosker mee naar Spelen, Dai Dai N’tab weer kind van de rekening

HEERENVEEN - Sven Kramer en Marcel Bosker kunnen zich definitief gaan opmaken voor de Olympische Spelen. De KNSB-selectiecommissie heeft - na het olympisch kwalificatietoernooi - gekozen om beide mee te nemen naar Peking.

Kramer komt op zijn vijfde deelname aan de Spelen niet alleen op de 5000 meter in actie, maar ook in de ploegachtervolging én de massastart.

Kramer heeft kort en krachtig gereageerd op zijn definitieve selectie, komende maand in Beijing. „Ik ben een blij mens”, liet de 35-jarige Fries via zijn ploeg Jumbo-Visma weten. Kramer eindigde eind vorige maand bij het olympisch kwalificatietoernooi als derde op de 5000 meter en was daardoor nog niet zeker van deelname aan de Olympische Spelen in China.

De viervoudig olympisch kampioen, met drie keer goud op de 5000 meter, zal vermoedelijk na de Olympische Spelen zijn carrière als topschaatser op de langebaan beëindigen.

Ook Bosker is geselecteerd voor de achtervolgingsploeg.

Marcel Bosker

Marcel Bosker

De grote verliezer is Dai Dai N’tab. De sprinter, die tweede werd op de 500 meter, mist net als 4 jaar geleden de Spelen.

De schaatser van Jumbo-Visma had op het OKT pech met twee rommelige races, waarbij tegenstander Hein Otterspeer ten val kwam en Kai Verbij zijn start verprutste. Voor de Spelen van 2018 had hij twee valse starts tijdens het OKT destijds.

Drama voor Dai Dai N'tab: hij mist de Spelen wederom.

Drama voor Dai Dai N'tab: hij mist de Spelen wederom.

Ook Tijmen Snel, die derde werd op de 1500 meter, gaat uiteindelijk niet mee naar Peking. De specialist op de middenafstanden 1000 en 1500 meter is echter geen rijder van de ploegachtervolging.

„De belangrijkste doelstelling die we als KNSB hebben afgesproken is dat we de kansen op (gouden) medailles zo groot mogelijk willen maken”, legde technisch directeur Remy de Wit van de schaatsbond uit. „Door Sven en Marcel aan te wijzen voor de ploegachtervolging vergroten we deze kans aanzienlijk. We zijn op dit onderdeel drie keer op rij wereldkampioen geworden, met deze drie mannen als vaste kern. We verwachten met dit team te voldoen aan onze doelstelling. Met Sven naast Jorrit in de massastart hebben we een koppel dat de buitenlandse concurrentie angst inboezemt, en terecht.”

De keuze voor Kramer en Bergsma op de massastart is verrassend, omdat er tijdens de Spelen van Sotsji in 2014 en in de nasleep daarvan onenigheid was tussen beide sporters. Bergsma bedankte op die Spelen voor zijn rol als reserve op de ploegachtervolging. „Beide schaatsers hebben constructief met de bondscoach over de massastart gesproken, die tot de conclusie was gekomen dat Sven met Jorrit voor ons de beste kans is om een medaille te halen”, zei De Wit. „Ik heb ze zelf vanmiddag gebeld en beiden stonden er zeer positief in. Ze stapten in dat gesprek over de emotie heen en wilden het meteen over de inhoud hebben, hoe we het gaan regelen in Beijing.”

De Wit had ook meegekregen dat er in het verleden wat onenigheid zat tussen Bergsma en Kramer. „Misschien zijn ze een aantal jaren verder. Laten we vooropstellen dat dit twee sporters in het langebaanschaatsen zijn met een ongekende staat van dienst. Als het gaat om winnen dan gaan ze daarvoor en dan denk ik daar zij elkaar altijd zullen vinden om te willen winnen.”

Om een zo sterk mogelijk team voor de ploegachtervolging op te kunnen stellen, passeerde de selectiecommissie schaatsers Tijmen Snel en Dai Dai N’tab die boven Kramer in de selectievolgorde stonden. De ploegachtervolging heeft volgens de technisch directeur een grotere kans op goud dan een derde plek op de 1500 meter. „Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk voor Dai Dai en Tijmen, dat zij hun plaats kwijtraken. Dat is ook de reden waarom ik hen beiden zelf heb gebeld om dit besluit toe te lichten”, zei De Wit. „Beiden gingen daar uitermate professioneel mee om.”

Vrouwen

Ten opzichte van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) zijn er bij de vrouwen geen verrassingen in de olympische selectie.

Bij de vrouwen zijn alle negen schaatssters die zich op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) plaatsten op de 5 afstanden gekwalificeerd. Irene Schouten is samen met Marijke Groenewoud aangewezen voor de massastart.

Bij de vrouwen zijn Ireen Wüst, Schouten en Antoinette de Jong geselecteerd voor de ploegachtervolging.

De olympische schaatsploeg van negen mannen en negen vrouwen en de bijbehorende afstanden waarop ze starten, ziet er als volgt uit:

Mannen: Thomas Krol (500, 1000, 1500m), Patrick Roest (5000, 10.000 meter), Kjeld Nuis (1500m), Jorrit Bergsma (5000, 10.000m, massastart), Kai Verbij (500, 1000m), Merijn Scheperkamp (500m), Hein Otterspeer (1000m). Sven Kramer (5000m, massastart), Marcel Bosker (1500m).

Ploegachtervolging: Patrick Roest, Sven Kramer, Marcel Bosker.

Vrouwen: Irene Schouten (3000, 5000m, massastart), Antoinette de Jong (1000, 1500, 3000m), Femke Kok (500m), Jutta Leerdam (500, 1000m), Ireen Wüst (1000, 1500m), Sanne in ’t Hof (5000m), Carlijn Achtereekte (3000m), Marijke Groenewoud (1500m, massastart), Michelle de Jong (500m).

Ploegachtervolging: Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong.