Sport/Voetbal
3506035
Voetbal

Ajacied wil Amsterdam weer los zien gaan

Blind: ’Tegen Spurs wordt bijzonder’

Daley Blind

Daley Blind

AMSTERDAM - Even nadat niet Manchester City maar Tottenham Hotspur de tegenstander van Ajax was geworden in de halve finale van de Champions League pakte Daley Blind zijn telefoon. Hij zocht contact met Jan Vertonghen, met wie hij in 2011 en 2012 de landstitel naar Amsterdam bracht.

Daley Blind

Daley Blind

„City was voor mij ook een speciale tegenstander geweest”, vertelt de linksbenige international. „Dat was toch de grote rivaal toen ik nog bij Manchester United zat. Maar voetballen tegen de Spurs wordt ook bijzonder. Natuurlijk vanwege Jan, maar ook door de andere jongens van Ajax”, doelt hij op Toby Alderweireld, Christian Eriksen en Davinson Sánchez.

Vriend en vijand

Vertonghen is meer dan een collega voor Blind. „We kunnen het ook buiten het veld goed met elkaar vinden. Hij is een vriend”, zegt hij over de Belg die zich tussen 2006 en 2012 bij Ajax een Amsterdammer ging voelen. „Ik zie hem te weinig omdat we allebei een druk programma hebben. Maar soms is hij tijdens een vrij weekeinde in Amsterdam. En dan spreken we af. Verder bellen en appen we. Maar nu zien we elkaar in een halve finale, hoe bijzonder is dat?”

Geen speler van Ajax juichte acht jaar geleden zo hard na de zege op FC Twente (3-1), die de club na zeven seizoenen zonder kampioenschap de dertigste landstitel opleverde. Vertonghen ging na het laatste fluitsignaal door zijn knieën, schreeuwde het uit en liet zijn tranen de vrije loop. De Belg deed Ajax ook al eens pijn, toen hij als huurling van RKC Waalwijk tegen de Amsterdamse club scoorde (2-2). Een paar duels later miste Ajax de landstitel op basis van een slechter doelsaldo.

Madrid

Als het aan Blind ligt, dan blijft het bij die ene keer. Hij wil de zegetocht door Europa pas op 1 juni afsluiten in Madrid, waar dan de finale van de Champions League op het programma staat. „Toen ik besloot terug te keren naar Ajax, had ik dit natuurlijk allemaal niet durven dromen”, bekent Blind. „Als we Sturm Graz zouden verslaan, dan mochten we in ieder geval naar de Europa League. Maar daarna wonnen we van Standard en Dinamo Kiev en overleven we een poule met Bayern München, Benfica en AEK. En na Real Madrid verslaan we ook Juventus.”

Amsterdam explodeerde anderhalve week geleden na de zege in Turijn. Straten en pleinen stroomden vol met uitzinnige fans, die bijna niet konden geloven wat ze met Ajax meemaken. „Ik kreeg van vrienden mooie filmpjes”, vertelt Blind. „Het is prachtig dat het zo leeft. Ik merk het als ik boodschappen doe. Mensen spreken je aan, op een leuke en relaxte manier. Hopelijk kunnen we ze weer blij maken.”