Sport/Wielrennen
354311
Wielrennen

Terpstra gaat voor vierde wereldtitel

Niki Terpstra

Niki Terpstra

In vijf jaar tijd veroverde hij met zijn QuickStep-ploeg liefst drie wereldtitels. Daarom telt in het Noorse Bergen voor Niki Terpstra morgen op de ploegentijdrit maar één plaats: de hoogste trede op het podium.  

Niki Terpstra

Niki Terpstra

Welk groot belang er aan deze discipline wordt gehecht werd vorig jaar in de broeiende woestijn van Qatar duidelijk nadat QuickStep opnieuw de titel veroverde. De feestvreugde was uitzinnig. Renners, ploegleiders en begeleiders vielen elkaar minutenlang in de armen. Een zeldzame vreugdedans voor de anders zo nuchtere wielerwereld.

,,Er gaat heel veel voorbereiding in deze dag zitten”, vertelt Niki Terpstra die drie keer een groot aandeel in de wereldtitel van zijn ploeg had. ,,Weet je, wielrennen is in andere wedstrijden nog altijd voor een groot deel een individuele sport. Als je op de ploegentijdrit een prestatie neerzet, heb je wel echt het teamgevoel. Dit is iets dat je echt met z’n allen samen doet. Daarom was na die wereldtitel in Qatar de ontlading zo groot, toen zijn we echt uit ons dak gegaan.”

Bij jullie leeft de ploegentijdrit dan ook het hele jaar.

,,Met drie wereldtitels zijn we in het peloton de recordhouder, dan is het logisch dat er bij ons over gesproken wordt en dat we nu ook weer iets te verdedigen hebben. Je kunt bij ieder team wel zes renners vinden die een goede ploegentijdrit kunnen rijden, maar ze moeten ook nog eens op het einde van het seizoen medio september in goeden doen zijn. Dat betekent dat je er met de samenstelling van het programma in het begin van het jaar al rekening mee moet houden. Daarom is die ploegentijdrit wel een ding dat het hele seizoen bij ons speelt.”

Vorig jaar hadden jullie nog krachtpatsers als Tony Martin en Tom Boonen in het zestal voor de ploegentijdrit. Die ga je hier zeker missen?

,,Tony was zeker een gangmaker. Die gaan we zeker missen. We hebben desondanks genoeg goede renners die dit goed aankunnen. Het is nu voor iedereen van ons de uitdaging om Tony te verslaan.”

Waar het parcours vorig jaar in Qatar uit vlakke, rechte wegen bestond, is het hier in Bergen extreem technisch. Veel bochten, kasseien en continue op en af. Daardoor wordt het een heel andere opdracht.

,,Het is inderdaad heel moeilijk om de ploeg goed in te delen qua krachtverhoudingen en hoe je de aflossingen moet doen. De samenhang van de ploeg is heel erg goed. Tijdens de laatste training, die wij de generale repetitie noemen, ging het vrij goed. Dus we hebben er het volste vertrouwen in.”