Sport/Wielrennen
3580912
Wielrennen

Roglic geniet van het roze in Italië

Stressvolle dag voor Dumoulin

Tom Dumoulin in actie.

Tom Dumoulin in actie.

Tom Dumoulin kon zich goed voorstellen dat de derde etappe van de Giro d’Italia voor de tv-kijker niet bepaald boeiend was verlopen.

Tom Dumoulin in actie.

Tom Dumoulin in actie.

„Maar voor ons was het zeer stressvol”, vertelde de kopman van Sunweb in Orbetello, waar de Colombiaan Fernando Gaviria de dagzege pakte na een turbulente sprint. Dumoulin, vijfde in het klassement op 28 seconden van leider Primoz Roglic, finishte in de groep.

De verwachte waaiers bleven uit. „De wind stond niet goed genoeg. Zo’n kilometer of 80 voor de streep leek het even te gebeuren. Toen was het alle hens aan dek. Maar het peloton brak niet. Het was stress voor niks.”

De benen voelden goed, meldde Dumoulin die in de openingstijdrit een tikje had opgelopen. Die is verwerkt: de Limburger kijkt uit naar de lange tijdrit van zondag en gebruikt ritten als die van maandag om te groeien. „Dat is het leuke aan een grote ronde. Het is toch een beetje de ’survival of the fittest’. Je kunt in dit soort ritjes goed warm draaien. Al zijn er deze week drie van tegen de 240 kilometer. Daar ben ik dan weer niet zo’n fan van.”

Roglic geniet van het roze

Meer nog dan zondag reed Primoz Roglicbeschermd door ploegmaats rond. Ploegleider Jan Boven kon dan ook niet anders dan tevreden zijn over het optreden van Jumbo-Visma dat de Sloveense rozetruidrager schadevrij aan de finish bracht.

Boven: „We wisten dat er met de zijwind een paar stukken waren waar het kon breken en iedereen nerveus werd. Het was zaak goed van voren te zitten.” Dat lukte. Met name Jos van Emden, Paul Martens, Tom Leezer en Koen Bouwman verloren hun kopman geen moment uit het oog. „Primoz moet zo min mogelijk arbeid hoeven leveren”, zei collega-ploegleider Addy Engels vooraf al. Zondag was de ploeg de Belg Laurens De Plus, de Amerikaan Sep Kuss en Van Emden voorin te vroeg kwijt.

Primoz Roglic leidt in de Ronde van Italië.

Primoz Roglic leidt in de Ronde van Italië.

„Het was een lange dag. Ik heb in ieder geval goed van de roze trui kunnen genieten”, vertelde Roglic, die zich geen zorgen had gemaakt over de wind. „Een Nederlandse ploeg weet hoe je met deze omstandigheden om moet gaan. Het was een makkelijke dag. Hoe het morgen zal zijn weet ik niet. Ik bekijk het van dag tot dag.”