Sport/Autosport
3582890
Autosport

Sportief directeur op persconferentie:

Lammers: ’Geweldig dat Grand Prix weer terug is op Zandvoort’

Circuit Zandvoort

Circuit Zandvoort

ZANDVOORT - Onder de naam Heineken Dutch Grand Prix keert de Formule 1 in 2020 terug naar Zandvoort. De rentree na 35 jaar afwezigheid is naar verwachting in mei.

Circuit Zandvoort

Circuit Zandvoort

Chase Carey, de grote baas van Formula One Management (FOM), maakte in de paddock van het circuit in de duinen de overeenkomst met de promotors van Dutch Grand Prix bekend. Het contract geldt voor drie jaar.

Biermerk Heineken is titelsponsor, voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers is benoemd tot sportief directeur.

Verstappen

De zekere deelname van Red Bull-coureur Max Verstappen staat garant voor een massale opkomst, is de verwachting van de organisatoren.

De Grand Prix zal plaatsvinden in een festivalachtige setting, met activiteiten voor het hele gezin. Verschillende Nederlandse topartiesten hebben al toegezegd te willen optreden tijdens het evenement.

Voor de terugkeer van de koningsklasse van de autosport naar Zandvoort is 30 tot 40 miljoen euro nodig. De overeenkomst is na lang onderhandelen tot stand gekomen dankzij financiële inbreng van een aantal Nederlandse bedrijven zoals Pon, VolkerWessels, Jumbo, CM.com, Talpa Network en Heineken.

Duurzaamheid

De organisatie wil dat de Dutch Grand Prix de duurzaamste ter wereld wordt, onder meer door optimaal gebruik te maken van het openbaar vervoer en de komst per fiets te stimuleren.

Sportief directeur Lammers moest de afgelopen weken de kaken op elkaar houden, maar kon nu volmondig zijn blijdschap uiten: „Circuit Zandvoort en haar legendarische Tarzanbocht is wereldwijd bekend. De Formule 1 en de coureurs roemen het ’old school’ circuit dat vanwege het spannende duinenkarakter iedere rijdersfout direct afstraft.”

Sensationeel

Hij vervolgt: „Geweldig dat Grand Prix weer terug is op Zandvoort. Ik denk dat het een sensationeel evenement wordt. Dit is een circuit voor coureurs met ballen.”

Circuit Zandvoort biedt de ultieme racebeleving volgens Lammers. „De coureur die volgend jaar op poleposition komt te staan, zal euforisch uit zijn auto stappen”, verwacht geboren Zandvoorter, die is benoemd tot sportief directeur van de Dutch Grand Prix, die in 2020 terugkeert. „Ik vind het waanzinnig dat het gelukt is de Formule 1 ’thuis’ te brengen. Ik ben geboren naast het circuit, dus helemaal objectief ben ik niet, maar mijn dankbaarheid is groot dat de prins van Oranje en zijn team het voor elkaar hebben gekregen.”

Uniek

Lammers heeft zelf heel wat rondjes afgelegd op het circuit aan de duinen. „Deze plek is ook uniek. We moeten de baan wel op sommige stukken aanpassen. De start en finish verleggen we iets dichter naar de Tarzanbocht, de Gerlachbocht krijgt een grotere uitloop en de Hugenholtzbocht wordt verbreed, evenals de Arie Luyendijkbocht vlak voor het rechte stuk. Dat wordt meer een kombocht zodat de coureurs vol gas kunnen geven en de DRS open kan. En natuurlijk is er het Scheivlak, de bocht in de duinen die op hoge snelheid kan worden genomen. Zo’n soort bocht beleven kan nergens anders”, aldus Lammers.

Het circuit wordt de komende maanden op een paar punten aangepast, zodat het voldoet aan de hedendaagse racestandaarden.