Sport/Autosport
358936969
Autosport

Video: megaklapper Valtteri Bottas met George Russell

Valtteri Bottas’ auto in puin.

Valtteri Bottas’ auto in puin.

Valtteri Bottas en Mercedes beleefden een dramatisch weekeinde in Italië. Eerst reed de Fin van Mercedes zich zaterdag slechts naar een achtste plek in de kwalificatie. Op ’raceday’ vloog hij er vervolgens keihard af door een foutje van George Russell (Williams).

Valtteri Bottas’ auto in puin.

Valtteri Bottas’ auto in puin.

Bottas reed al slechts negende tijdens de race bij de crash. Russell probeerde in de 31e ronde Bottas aan de rechterkant in te halen, maar knalde vervolgens vol in de Mercedes van de Fin.

Bekijk hier de megaklapper:

Russell leek boos op Bottas, omdat hij in zijn ogen te veel naar rechts werd gedrukt, en daardoor de macht over z’n Williams verloor.

Maar wat bleek: Russell ging over het gras voor de Tamburello-bocht en vol in de zijkant van Bottas. Er lagen enorm veel brokstukken op de baan, waardoor er een rode vlag kwam en de race tijdelijk werd stilgelegd.

Een dramaweekeinde voor Mercedes. Russell rijdt immers rond met een Mercedes-motor. Maar, nog erger. Lewis Hamilton vloog er in dezelfde ronde af na een stuurfout en leek een goede klassering te kunnen vergeten. De wereldkampioen moest naar de pits om een nieuwe voorvleugel te halen, toch werd hij nog knap tweede na een inhaalrace.

Bottas en Russell geven elkaar de schuld van zware crash

Bottas en Russell hebben elkaar de schuld gegeven van hun zware crash in de Grote Prijs van Emilia Romagna. Halverwege de race botsten Bottas (Mercedes) en Russell (Williams) op het lange rechte stuk richting de eerste bocht, in een strijd om de negende plaats. „We hebben als coureurs een ’gentleman’s agreement’ dat je niet op het laatste moment aan je stuur gaat trekken als een snellere auto met DRS je nadert”, zei Russell. „Zelfs een kleine beweging is al heel riskant als je met 350 kilometer per uur rijdt.”

Russell had met dank aan de DRS (het ’openzetten’ van de achtervleugel om zo tijdelijk harder te kunnen rijden) meer snelheid en probeerde Bottas buitenom in te halen, maar juist op de plek waar een kleine knik in de baan zit, raakten de twee bolides elkaar. Het leidde tot een zware crash, veel brokstukken op de baan en zelfs een tijdelijk stilgelegde race. De Britse coureur van Williams stapte als eerste uit zijn zwaar beschadigde bolide en ging verhaal halen bij de Fin, die het boze tikje van Russell op zijn helm beantwoordde met een opgestoken middelvinger.

„Ik snap echt niet waarom hij boos is”, zei de Fin. „Het was duidelijk zijn schuld. De baan was daar erg smal en het circuit had maar één droge lijn. Natuurlijk is er altijd ruimte voor twee auto’s, maar hij verloor de controle en raakte me vol in de zijkant.” Beide coureurs moesten zich na de race melden bij de stewards, die na onderzoek besloten om geen straffen uit te delen. Ze beoordeelden de crash als „een race-ongeluk.”