Sport/Voetbal
3603376
Voetbal

Van Egmond kijkt terug op goed seizoen met VAR

Schiedsrechter Richard Martens bekijkt een VAR-moment

Schiedsrechter Richard Martens bekijkt een VAR-moment

ZEIST - Dick van Egmond, de coördinator scheidsrechterszaken bij de KNVB, is zeer te spreken over het eerste seizoen met de VAR in de eredivisie.

Schiedsrechter Richard Martens bekijkt een VAR-moment

Schiedsrechter Richard Martens bekijkt een VAR-moment

In totaal greep de videoscheidsrechter in 306 wedstrijden 87 keer in om een foute beslissing terug te draaien.

„Meer dan tachtig beslissingen zijn door de VAR verbeterd en dat komt het voetbal ongetwijfeld ten goede”, zegt Van Egmond op de website van de voetbalbond. „Het is een goed jaar geweest, maar we willen volgend jaar nog beter scoren om het voetbal nóg eerlijker te maken.”

Van Egmond deelde een compliment uit aan de scheidsrechters. „De suggestie was dat ze zouden gaan leunen, dat ze zouden wachten op adviezen. Dat was niet de bedoeling, want je moet je eigen wedstrijd blijven fluiten. De VAR komt alleen in actie als er iets misgegaan is, dus je moet je beslissingen blijven nemen. En dat hebben die mannen uitstekend gedaan. Ze zijn nog meer hun best gaan doen, om te voorkomen dat ze gecorrigeerd worden.”

Als belangrijkste voorbeeld van de meerwaarde noemt Van Egmond de topper tussen Ajax en PSV in Amsterdam, een wedstrijd die ervoor zorgde dat Ajax weer zicht kreeg op de titel. „Er was een terechte rode kaart voor een Ajax-speler (Mazraoui) en een terechte penalty tegen PSV (overtreding Schwaab), die beide door de VAR zijn geadviseerd en door de scheids zijn overgenomen. Zonder VAR had je wellicht een ander wedstrijdverloop gehad”, aldus Van Egmond, die meent dat de VAR goed ontvangen is.

„Eigenlijk krijgen we alleen maar complimenten. We merken dat mensen en de meeste spelers er erg blij mee zijn. Het is aan ons dat de bedenkingen steeds minder worden.”