Sport/Voetbal
362843540
Voetbal

Alkmaarders houden met pijn en moeite zicht op Ajax en Vitesse

AZ komt dankzij invaller Zakaria Aboukhlal met schrik vrij tegen ADO

Zakaria Aboukhlal was de reddende engel bij AZ.

Zakaria Aboukhlal was de reddende engel bij AZ.

AZ heeft de knappe uitzege bij PSV met pijn en moeite een passend vervolg kunnen geven. Thuis tegen ADO Den Haag werd ondanks een spervuur aan kansen pas in de slotfase een 1-2 overwinning veiliggesteld.

Zakaria Aboukhlal was de reddende engel bij AZ.

Zakaria Aboukhlal was de reddende engel bij AZ.

Trainer Pascal Jansen begon de wedstrijd met dezelfde elf spelers die woensdag met 1-3 wonnen in Eindhoven. Albert Gudmundsson kreeg van trainer Pascal Jansen op het middenveld dus weer de voorkeur boven Tijjani Reijnders. Calvin Stengs, Myron Boadu en Jesper Karlsson vormden de voorhoede.

AZ en ADO gingen in het AFAS Stadion na een eerste helft zonder goals met een 0-0 stand rusten. Een klein kwartier na rust namen de bezoekers brutaal een voorsprong. Michiel Kramer tikte de openingstreffer van dichtbij tegen de Alkmaarse touwen.

ADO-verdediger Juan Familia-Castillo en AZ-tegenstander Yukinari Sugawara proberen elkaar van de bal te zetten.

ADO-verdediger Juan Familia-Castillo en AZ-tegenstander Yukinari Sugawara proberen elkaar van de bal te zetten.

Invaller Zakaria Aboukhlal keerde uiteindelijk het tij. In de 72e minuut, negen minuten nadat hij in het veld was gekomen voor Jesper Karlsson, werkte hij de 1-1 na een voorzet Fredrik Midtsjø binnen. Twee minuten voor tijd maakte de aanvaller ook de winnende treffer. Hij kreeg de bal na een klutssituatie voor zijn voeten en schoot AZ via de paal naar een zwaarbevochten overwinning.

AZ moest van ADO winnen om aansluiting te houden met de bovenste clubs uit de Eredivisie. Het gat met koplopers Ajax, dat zondag nog wel tegen Feyenoord speelt, en Vitesse is nu vier punten voor de huidige nummer vijf: 38 om 34.

AZ-aanvaller Aboukhlal: ik wil beslissend zijn

Vier keer was Aboukhlal dit seizoen basisspeler bij AZ. Tien keer moest de Marokkaanse aanvaller het met een invalbeurt doen. Tegen ADO redde hij de Alkmaarders dus zaterdag met doelpunten in de 72e en 89e minuut, ook als invaller: 2-1.

„Dit was niet de wijze waarop we het wilden doen, maar het is gelukkig wel gelukt”, zei Aboukhlal tegen ESPN. „Ik moest veel voor het doel komen en was vandaag scherp. Ik probeer het de trainer moeilijk te maken en ik vind dat ik misschien wel hoor te spelen. Die beslissing ligt bij de trainer. Ik hoop dat ik ga spelen, daar doe ik iedere dag mijn best voor. Nu kan de trainer daarover beslissen.”

Na de 2-1 sprintte Aboukhlal naar de zijkant van het veld om een feestje te vieren. „De 1-1 was de aansluitingstreffer, maar wij moeten hier als AZ natuurlijk gewoon winnen van ADO. Dan loer je op die tweede. Gelukkig viel de bal voor mijn voeten en kon ik ’m binnen schieten.”

Bekijk ook de stand in de Eredivisie.