Sport/Wielrennen
362885925
Wielrennen

EK veldrijden: Kastelijn soleert naar verrassende zege

Yara Kastelijn is Europees kampioen veldrijden.

Yara Kastelijn is Europees kampioen veldrijden.

SILVELLE - Yara Kastelijn heeft tamelijk verrassend de Europese titel in het veldrijden veroverd. De 22-jarige Nederlandse renster soleerde op het zware parcours in het Italiaanse Silvelle naar het goud.

Yara Kastelijn is Europees kampioen veldrijden.

Yara Kastelijn is Europees kampioen veldrijden.

Ze nam in de eerste ronde al afstand van haar concurrenten en kwam met een voorsprong van 12 seconden op de Italiaanse Eva Lechner over de meet. Kastelijn onttroonde Annemarie Worst, die al vroeg in de wedstrijd afhaakte, maar desondanks naar het brons croste.

Kastelijn gold vooraf meer als een outsider voor de titel. De Brabantse brak dit seizoen door bij de elitevrouwen met winst in de Superprestige in Gavere. Ook won ze de zware Koppenbergcross. In Silvelle zat ze vanaf de start goed voorin en halverwege de eerste ronde plaatste ze een versnelling. Niemand kon volgen, ook landgenote Worst niet, van wie in Silvelle veel meer werd verwacht.

Bij het ingaan van de vierde en laatste ronde had Kastelijn een comfortabele voorsprong, zodat ze niet eens meer voluit hoefde gaan in de slotomloop. „Het is ongelooflijk. Ik heb al mijn doelen voor dit seizoen al bereikt”, jubelde Kastelijn na de race. „Ik was vooraf bang dat het modderige parcours te zwaar was voor mij, maar het was behoorlijk opgedroogd toen de wedstrijd begon en ik voelde me ijzersterk. Ik ben in de eerste ronde voluit gegaan en heb er vooral op gelet dat ik in de goede sporen bleef rijden.”

Worst reed na de eerste ronde nog op de tweede plaats, maar een ronde later was Lechner bij haar gekomen. De Nederlandse favoriete moest de Italiaanse vervolgens laten gaan. Ze eindigde als derde op 26 seconden van Kastelijn. Maud Kaptheijns onderstreepte de dominantie van de Oranje-veldrijdsters met de vierde plaats.

Ceylin del Carmen Alvarado in actie op het EK veldrijden.

Ceylin del Carmen Alvarado in actie op het EK veldrijden.

Beloftes

Ceylin del Carmen Alvarado heeft haar rol als favoriete met verve waargemaakt op het EK veldrijden. De Nederlandse renster croste in het Italiaanse Silvelle naar het goud bij de beloften (onder 23 jaar).

Alvarado won dit seizoen al vier veldritten bij de elitevrouwen, onder meer de Superprestiges in Ruddervoorde en Gieten. Ze gold dan ook als grootste kandidate voor de Europese titel bij de vrouwen onder 23 jaar.

Ze kwam vroeg in de wedstrijd ten val, maar repareerde die misser probleemloos. Ze had wel bijna de hele race de Britse Anna Kay in haar wiel, maar in de slotfase reed ze alsnog overtuigend weg van Kay, die werd beloond met zilver. De Française Marion Norbert pakte het brons.

Junioren

Er was ook Nederlands succes bij de junioren. Puck Pieterse (17) won de Europese titel bij de meisjes. Ze was verreweg de sterkste op het modderige parcours. Het zilver ging naar Olivia Onesti uit Frankrijk, het brons was voor de Nederlandse Shirin van Anrooij.