3635
Schaatsen

'Ik heb een bepaalde lijn in gedachten: recht omhoog'

Team Plantina omarmt 'Project Koen'

Koen Verweij is weer op de goede weg.

Koen Verweij is weer op de goede weg.

Hij is ongewild en onbedoeld het boegbeeld van Team Plantina, zo bleek ook gisteren tijdens de officiële presentatie in een kasteel in Woerden. Zelf wil Koen Verweij echter van geen kopmanschap weten. ,,Ik noem het liever Project Koen."

Koen Verweij is weer op de goede weg.

Koen Verweij is weer op de goede weg.

De Alkmaarder zal de komende twee seizoenen voor wedstrijden weliswaar het blauwe Pantina-pak aantrekken, maar heel veel verder gaat de samenwerking vooralsnog niet. Verweij (26) wil zijn terugkeer naar de top vooral gestalte geven met zijn eigen hofhouding. Hij heeft al een eigen inspanningsfysioloog, een arts, een kracht- en atletiektrainer, een vaste trainingspartner en een zogenoemde trajectbegeleider in de persoon van Mark Hakkeling, die alles coördineert. Het geheel wordt bekostigd door Plantina en privé-sponsor/vastgoedmagnaat Dirk-Jan Bakker. Oftewel, Project Koen in een notendop.

Slechts een schaatstrainer ontbreekt nog. Op het eerste gezicht geen onbelangrijk detail voor iemand die over anderhalf jaar olympisch goud op de 1500 meter in Pyeongchang nastreeft.  ,,Dat is de volgende stap”, zegt de vice-olympisch kampioen van Sotsji, die nog geen idee zegt te hebben wie er over ruim een week, bij de KNSB Cup in Groningen, voor hem op de kruising zal plaatsnemen.

,,Op zich ben ik wel een persoon die zichzelf kan leren schaatsen, maar natuurlijk is het zo dat ik ook niet alles zie. Ik schaats niet met een spiegel voor mijn neus. Dus een schaatscoach moet er zeker snel komen. Daar zijn we nu mee bezig. We hebben er ook al gesprekken over gevoerd. We zoeken iemand met specifieke kwaliteiten, die veel weet van techniek, maar ook van periodisering. Maar het moet ook zeker iemand zijn die bij mijn project past en er heilig in gelooft.”

Verweij benadrukt geen haast te hebben. Voorlopig kan hij op het ijs desgewenst aansluiten bij Team Plantina, waarvoor Gerard van Velde (mannensprinttak), Martin ten Hove (allroundtak) en ook Gianni Romme (sporttechnisch-directeur) de trainingen verzorgen. ,,Ik ben niet een schaatser die iedere wedstrijd even belangrijk vindt. Eigenlijk is er maar één belangrijk. Dus ik hoef niet over één nacht ijs te gaan.”

Verweij liet afgelopen seizoen aan zich voorbijgaan. Na zijn breuk met Corendon verkoos hij een sabbatical, die hem in eerste instantie uitstekend beviel. ,,Maar ergens in februari begon het toch weer te kriebelen”, zegt hij. En inmiddels heeft hij het eerste deel van zijn route richting Pyeongchang alweer achter de rug. Met een gezien de voorgeschiedenis opvallend sterk optreden op de 1500 meter (1.48,98) bij trainingswedstrijden in Leeuwarden als voorlopig hoogtepunt. ,,Dat was een meevaller”, erkent Verweij. Hoge verwachtingen of ambities voor komende winter heeft hij echter niet. Concrete doelstellingen daarentegen zijn er wel. Maar die zijn niet gekoppeld aan prestaties. ,,Ik wil doorgroeien. Sterker worden, fitter worden.”

,,Ik ben volledig gefocust op mezelf. Ik heb afgelopen maanden veel alleen getraind of alleen met Lucas van Alphen samen. Dat gaf best een kick. Een beetje het Rocky-gevoel. Het is in zekere zin een beetje old skool, wat we doen. Eigenlijk hoe Rintje Ritsma het vroeger deed. Natuurlijk, ik had best jarenlang in een stabiel team willen zitten, zoals Sven Kramer dat altijd goed voor zichzelf weet te regelen. Maar het is bij mij anders gelopen. Die stabiele omgeving probeer ik nu alsnog voor mezelf te crëeren. Ik ben nog lang niet waar ik wezen moet, maar ik ben onderweg.”

Mocht hij zich bij de KNSB Cup onverhoopt plaatsen voor de eerste World Cups van het seizoen, dan wil dat nog niet zeggen dat hij ook automatisch van zijn startplaats gebruik zal maken, benadrukt Verweij. ,,Dat is nog blanco. We gaan dan eerst naar mijn lichaam kijken en bepalen of het rijden van World Cups past in het grotere geheel. Bepaalde zaken zijn er nu ook nog niet, zoals een bepaalde tempohardheid. Het basisniveau moet eerst nog een stuk omhoog.”

Alles staat in het teken van die ene dag in februari 2018. De dag van de olympische 1500 meter. ,,Dan moet ik beter zijn dan ooit. Ik heb een bepaalde lijn in gedachten. Hoe die loopt? Recht omhoog natuurlijk.”