Sport/Schaatsen
364399506
Schaatsen

Zilver Irene Schouten

Antoinette de Jong prolongeert EK-titel

Antoinette de Jong

Antoinette de Jong

HEERENVEEN - Antoinette de Jong heeft in Heerenveen haar Europese allroundtitel geprolongeerd. De 25-jarige schaatsster van Jumbo-Visma stelde op de afsluitende 5000 meter haar tweede eindzege veilig. Ze bleef in de laatste rit tegen haar naaste belager Irene Schouten goed overeind.

Antoinette de Jong

Antoinette de Jong

De Jong reed met 6.57,72 de derde tijd. Dat was ruim voldoende om Schouten, tweede in 6.55,38, in het klassement onder zich te houden. De 28-jarige EK-debutante hield wel de tweede plaats vast in de eindrangschikking.

De Tsjechische oudgediende Martina Sablikova kon door een gebrek aan wedstrijdritme geen hoofdrol vervullen in de strijd om de titel. De vijfvoudig kampioene eindigde in haar zestiende Europese allroundkampioenschap nog wel op het podium. Dankzij een sterke race op de 5000 meter, eerste in 6.53,22, klom ze van de vijfde naar de derde plek in het eindklassement.

Beune

De 21-jarige Joy Beune, vijfde op de 5000 meter in 7.06,79, belandde bij haar EK-debuut op de vijfde plaats in de eindstand.

De Jong hoefde in Thialf niet af te rekenen met haar vertrouwde rivale Ireen Wüst. De vijfvoudig Europees allroundkampioen wist zich eind vorige maand niet te kwalificeren voor het toernooi.

Verwachte aanvalt blijft uit

De Jong debuteerde op het EK allround in 2013 met de vijfde plek. Daarna pakte ze twee keer brons. In 2019 veroverde de 25-jarige Friezin in Collalbo haar eerste Europese titel. Dat deed ze in Italië wel met wat meer overmacht dan in Heerenveen. Bij haar eerste triomf won De Jong drie afstanden. Op de 5000 meter eindigde ze in Collalbo als tweede.

In Thialf sloeg De Jong zondag op de 1500 meter haar grootste slag. Ze was met haar winnende tijd (1.54,83) ruim 2 seconden sneller dan Schouten (achtste in 1.57,00) en kon daardoor met een flinke marge van 9,87 seconden op haar naaste belager aan haar slotrit beginnen.

De verwachte aanval van Schouten, Nederlands kampioene op de 3000 en 5000 meter, bleef uit. De Jong nam verrassend het initiatief en moest pas in de eindfase voorrang verlenen aan de marathonspecialiste, die na drie afstanden de kracht en de energie miste om nog vol voor de Europese titel te gaan. Het zilver bleek voor Schouten het hoogst haalbare.

’Een heel mooi toernooi’

Na een doorwaakte nacht in het hotel in Wolvega kwam het met schaatsster Antoinette de Jong op de slotdag van de EK allround toch nog goed. „Ik had zaterdag best veel stress”, bekende de 25-jarige Friezin, die dankzij twee sterke races op zondag (eerste op de 1500 en derde op de 5000 meter) haar Europese titel wist te prolongeren. „Daarom was ik vandaag kort na afloop best even emotioneel. Maar nu ben ik vooral heel erg blij.”

De Jong liet zaterdag op de 3000 meter in een rommelige rit veel liggen (derde in 4.02,19). „Ik toonde te weinig durf op die afstand”, blikte de kopvrouw van Jumbo-Visma terug. „Daar lag ik daarna wakker van. Ik heb lang liggen nadenken over hoe het wel moest. Geen technische fouten maken, lef tonen en laten zien wat je kan. Dat was mijn plan voor de tweede EK-dag en dat is gelukkig goed uitgekomen.”

De Jong mocht op de afsluitende 5000 meter bijna 10 seconden verliezen op Irene Schouten, een vakvrouw op de langere afstanden. Dankzij een moedig begin van de klassementsleidster en een sterk middenstuk kon de ervaren marathonschaatsster haar verwachte aanval niet tijdig plaatsen. „Ik wist dat ik de eerste stap moest zetten en ging daarom hard van start”, legde De Jong uit.

„Ik wilde Irene onder druk zetten in plaats van dat ik achter haar aan zou moeten rijden. Dat lukte uitstekend. Alleen in de laatste twee ronden moest ik haar laten gaan. Dat ik slechts 2 seconden op haar heb toegegeven, stemt me heel tevreden. Ik heb nu wel lef getoond. Voor mij was dit een heel mooi toernooi.”