Sport/Wielrennen
3644401
Wielrennen

Zakarin wint zware bergetappe, Mollema vijfde

Bauke Mollema

Bauke Mollema

CERESOLE REALE - De dertiende etappe van de Giro d’Italia is vrijdagmiddag gewonnen door Ilnur Zakarin. De Rus van Katusha was in de rit over een kleine 200 kilometer de snelste en kwam solo aan voor Mikel Nieve. Jan Polanc behield de roze trui.

Bauke Mollema

Bauke Mollema

Bauke Mollema speelde een voorname rol in de rit van Pinerolo naar Ceresole Reale en finishte als vijfde. Na de eerste vijftig kilometer, met verschillende (mislukte) vluchtpogingen en aanvallen van de diverse renners, nestelde de Groninger zich in een kopgroep van 28 man.

Tolhoek

Daarin bevond zich ook Antwan Tolhoek. De kopgroep nam een voorsprong van zo’n twee minuten op de achtervolgende groep, met onder meer Polanc en Primoz Roglic. Giulio Ciccone kwam als eerste boven op de Colle des Lys, de eerste grote klim van de dag. Met nog honderd kilometer te gaan was de voorsprong op het peloton zelfs bijna drie minuten, in deze eerste bergrit van de Giro.

Op 75 kilometer van de eindstreep, met de tweede grote beklimming van de dag in aantocht, dunde de kopgroep iets uit. Mollema en Toloek bleven nog altijd vooraan rijden, terwijl opnieuw Ciccone het snelste boven was op de Pian del Lupo. Met nog veertig kilometer te gaan kwam de groep met Polanc - waar inmiddels ook Sam Oomen deel van uit maakte - steeds dichterbij. De voorsprong van Mollema en consorten bedroeg nog ’slechts’ een half minuutje.

Bonificatieseconden

Bij de laatste tussensprint van de dag pakte Mollema twee bonificatieseconden mee. Daarna smolten de eerste twee groepen samen, waarna Fausto Masnada kort voor de slotklim wegspurtte. Ciccone, Jon Izagirre, Hector Carretero en Joe Dombrowski met hem mee gingen. Dankzij Mollema en Zakarin werd het kwintet zeventien kilometer voor de finish weer ingerekend.

Met nog zeven kilometer te gaan vormde Mollema met Ciccone, Zakarin en Nieve het leidende kwartet. Ciccone moest als eerste lossen, waarna Mollema het antwoord schuldig moest blijven op een aanval van Nieve. Zakarin kon wel mee, en hij toonde zich uiteindelijk de sterkste van de twee. Met 35 seconden voorsprong op Nieve won hij de rit, zijn eerste Giro-etappe sinds 2015. Het Movistar-duo Mikel Landa/Richard Carapaz pakte de derde en vierde plaats, waarmee eerstgenoemde prima zaken deed voor het klassebent. Mollema eindigde knap als vijfde.

Achter Polanc staat alles dicht op elkaar, met Roglic op 2.25, Zakarin op 2.56 en Mollema, die steeg van zes naar vier, op 3.06. Landa (+5.08) sprong van de 21e naar de 8e plaats.