Sport/Autosport
364772290
Autosport

Kans groot dat Oostenrijker stopt als teambaas

Positie Toto Wolff bij Mercedes houdt gemoederen bezig

Lawrence Stroll en Toto Wolff slaan mogelijk de handen in.

Lawrence Stroll en Toto Wolff slaan mogelijk de handen in.

De kans lijkt steeds groter dat Toto Wolff binnen afzienbare tijd vertrekt als teambaas van het Formule 1-team van Mercedes.

Lawrence Stroll en Toto Wolff slaan mogelijk de handen in.

Lawrence Stroll en Toto Wolff slaan mogelijk de handen in.

De Oostenrijker (48) is sinds januari 2013 eindverantwoordelijke bij de hoogste sporttak van Mercedes, dat sindsdien grote successen heeft geboekt. Volgens het doorgaans goed ingevoerde F1-Insider.com zal Wolff zijn na dit jaar aflopende contract als teambaas niet verlengen en plaatsnemen in de raad van toezicht.

Wolff bezit dertig procent van de aandelen van het Mercedes-fabrieksteam. Het overige gedeelte is in handen van Daimler. De geruchten dat Mercedes na 2021 uit de Formule 1 stapt als team, en alleen doorgaat als motorleverancier, worden eveneens steeds hardnekkiger. Daimler-directeur Ola Källenius zou geen al te grote fan zijn van Wolff en de Formule 1.

De verhalen over de toekomst van Wolff komen niet uit het niets. De Oostenrijker heeft nauwe banden met Lawrence Stroll en diens team Racing Point, dat volgend jaar Aston Martin wordt. Wolff kocht in het voorjaar voor zo’n 42 miljoen euro aan aandelen in Aston Martin. Stroll en Wolff zouden samen ook hardop nadenken om het Mercedes Formule 1-team in handen te krijgen.

Reactie moederbedrijf Mercedes

Een woordvoerder van het Duitse autoconcern Daimler AG, het moederbedrijf van Mercedes, heeft krachtig ontkend dat er grote veranderingen bij de Formule 1-renstal te verwachten zijn. „Wij zijn niet van plan om ons uit de Formule 1 terug te trekken. Er is geen beslissing genomen, daar is geen reden voor.”

De zegsman van Daimler AG voelde zich eveneens geroepen om tegen persbureau DPA de aanhoudende geruchten te ontkennen over een vertrek bij Mercedes van Wolff .„Hij blijft onze teambaas, ook na het seizoen”, benadrukte de woordvoerder.

Wolff zou mogelijk willen toetreden tot de raad van commissarissen van de Duitse renstal. Onder zijn leiding won Mercedes sinds 2014 zowel de wereldtitel bij de coureurs als bij de constructeurs.

Wolff heeft inmiddels echter ook voor 9 miljoen euro aandelen gekocht in Aston Martin. Het Britse automerk is nu nog titelsponsor van Red Bull Racing, maar zal vanaf 2021 met een eigen renstal gaan deelnemen aan de Formule 1. Wolff ontkent vooralsnog dat hij het nieuwe team gaat leiden.