Nieuws/Sport
3649
Sport

Bestuur zwembond neemt aanbevelingen over

André Cats gaat op 1 november aan de slag bij de zwembond.

André Cats gaat op 1 november aan de slag bij de zwembond.

Het bestuur van zwembond KNZB trekt lessen uit de slechte prestaties van de zwemmers op de Spelen van Rio 2016. De conclusies en aanbevelingen die een commissie onder leiding van oud-hockeyinternational Marc Delissen na onderzoek deed, worden volledig overgenomen. Dat wordt een klus voor André Cats, per 1 november de nieuwe technisch directeur van de zwembond.

André Cats gaat op 1 november aan de slag bij de zwembond.

André Cats gaat op 1 november aan de slag bij de zwembond.

De commissie concludeerde onder meer dat voormalig technisch directeur Joop Alberda, die kort voor de Spelen opstapte, geen blaam treft, dat de teamgeest ontbrak en dat de begeleidende staf tekortschoot. Het bestuur van de KNZB meldde dinsdag dat het het topsportprogramma voortaan jaarlijks zal evalueren en overweegt een structuur te ontwikkelen waarin sneller kan worden ingegrepen indien nodig. In overleg met NOC*NSF en de atletencommissie wil de zwembond onderzoeken of bestuur en directie daartoe gemachtigd kunnen worden. Nu opereert de de topsportorganisatie nog vrijwel onafhankelijk.

Het bestuur noemt het evaluatierapport in een persbericht ,,een goede analyse van de zwemweek in Rio. Het rapport maakt duidelijk dat (wetenschappelijk onderbouwd) de zwemmers goed genoeg waren om medailles te halen. De zwemmers hadden getuige hun persoonlijke records en seizoenstijden in staat moeten zijn in Rio betere tijden te zwemmen dan gedaan. Dat zou terugkijkend vermoedelijk twee medailles en meer finaleplaatsen hebben opgeleverd.''

De zwembond gaat alle aanbevelingen proberen toe te passen en de positie van de topsportorganisatie in relatie tot bestuur en directie nader onderzoeken.