Sport/Voetbal
3655162
Voetbal

Barcelona-aanvalster en Shanice van de Sanden maken Oranje compleet

Martens: ’Ik wilde even niet meer aan voetbal denken’

Lieke Martens neemt de kortste weg naar het trainingsveld.

Lieke Martens neemt de kortste weg naar het trainingsveld.

ZEIST - Iets meer dan twee weken voor de eerste wedstrijd op het WK heeft bondscoach Sarina Wiegman haar volledige selectie van 23 speelsters eindelijk bij elkaar. Lieke Martens en Shanice van de Sanden sloten maandag als laatsten aan bij de groep.

Lieke Martens neemt de kortste weg naar het trainingsveld.

Lieke Martens neemt de kortste weg naar het trainingsveld.

Martens en Van de Sanden mochten een week later aansluiten dan de meeste andere WK-gangers, omdat ze op zaterdag 18 mei nog de finale van de Champions League speelden. Van de Sanden won in Boedapest met haar Franse club Olympique Lyon met 4-1 van FC Barcelona, de Spaanse ploeg van Martens en invalster Stefanie van der Gragt. Die laatste sloot afgelopen donderdag al aan in Zeist, omdat ze vanwege diverse blessures een groot deel van het seizoen aan de kant heeft gestaan.

Van de Donk

Danielle van de Donk trainde uit voorzorg met een verband om haar elleboog, nadat keepster Sari van Veenendaal tijdens een training bij Arsenal ongelukkig op haar arm viel. Van de Sanden trok afgelopen week naar Ibiza. „Ik ben er een weekje tussenuit geweest, dus mijn benen voelden vandaag wel een beetje zwaar. Ik was ook een beetje overenthousiast, maar het was lekker om weer met de meiden op het veld te staan.”

Martens had eveneens genoten van het weekje vakantie. „Mentaal had ik het ook wel even nodig. Als je de Champions League-finale verliest, wil je even niet meer aan voetballen denken”, aldus de Limburgse. „Maar daarna ging de knop weer snel om. Ik kon niet wachten om weer aan te sluiten. Ik heb heel veel zin in het WK.”

Oranje start het WK op dinsdag 11 juni in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland.

Rugnummers

Merel van Dongen heeft het rugnummer 4 gekregen in de WK-selectie van Oranje. De verdedigster werd twee jaar geleden tot haar grote verdriet nog gepasseerd voor het EK in eigen land, maar gaat nu wel mee naar de mondiale eindronde. Het rugnummer 4 behoorde op het gewonnen EK 2017 toe aan Mandy van den Berg, de aanvoerster die gedurende het toernooi haar basisplaats kwijtraakte en daarna uit de selectie verdween.

Bondscoach Sarina Wiegman houdt verder bij de eerste 11 vast aan de rugnummers van twee jaar geleden. Jill Roord, die snakt naar een basisplaats, heeft het door haar zo verfoeide nummer 12 ingeruild voor nummer 19.

Verdeling rugnummers WK-selectie Nederlands elftal:

1. Sari van Veenendaal

2. Desiree van Lunteren (

3. Stefanie van der Gragt

4. Merel van Dongen

5. Kika van Es

6. Anouk Dekker

7. Shanice van de Sanden

8. Sherida Spitse

9. Vivianne Miedema

10. Daniëlle van de Donk

11. Lieke Martens

12. Victoria Pelova

13. Renate Jansen

14. Jackie Groenen

15. Inessa Kaagman

16. Lize Kop

17. Ellen Jansen

18. Danique Kerkdijk

19. Jill Roord

20. Dominique Bloodworth

21. Lineth Beerensteyn

22. Liza van der Most

23. Loes Geurts