Sport/Autosport
366673285
Autosport

Verstappen vertelt aan de hand van zeven foto’s over zijn familie en teamleden

De mensen rond Max Verstappen

Max Verstappen

Max Verstappen

Hij keek al uitgebreid terug op het afgelopen jaar, zijn succesvolste seizoen in de Formule 1. En ook zijn doelen voor 2020 zijn duidelijk. Dan moet Max Verstappen het materiaal hebben om vanaf dag één te kunnen meestrijden om de wereldtitel. Nu krijgt de Red Bull-coureur de gelegenheid om eens niet over zichzelf te praten. Aan de hand van foto’s en beelden die hij de voorbije twaalf maanden verspreidde via zijn eigen Instagram-account vertelt de Limburger over de mensen om hem heen.

Max Verstappen

Max Verstappen

Vader Jos

„Ja, op deze foto was hij nog een stuk jonger. En ik ook natuurlijk… Het was een droom van mijn vader en mij om de Formule 1 te halen. Als je dat pad dan samen helemaal hebt bewandeld, is dat heel mooi om mee te maken. Helemaal vanaf het begin zijn we er samen aan begonnen met het karten. Hij heeft er echt alles aan gedaan. Als je dan ook nog races gaat winnen en op het podium staat, maakt dat het alleen maar mooier. Ik vind het prettig dat hij er op het circuit nog geregeld is, zoals dat ook geldt voor mijn manager Raymond Vermeulen.”

„Of mijn vader genoeg erkenning krijgt? Dat denk en hoop ik wel. Ik wil niet zeggen dat zijn eigen carrière een beetje scheef is gelopen, maar misschien voelt zijn loopbaan in de Formule 1 gezien de potentie toch een beetje als een gemiste kans. Dat het dan nu vooralsnog wel goed gaat, is ook voor mijn vader prachtig. Ik weet niet of ik er over dertig jaar zo uitzie als hij nu. Misschien wel, als ik dan tenminste nog haar heb. Meestal slaat het een generatie over, hè.”

Max en Jos Verstappen

Max en Jos Verstappen

Personal trainer

„Ah, mijn favoriete bezigheid… Samen met mijn personal trainer Jake Aliker. Dit is op mijn balkon, thuis in Monaco. Hoe vaak we trainen ligt er een beetje aan hoe de weken in elkaar zitten. Het belangrijkste zijn altijd de maanden januari en februari, voorafgaand aan het seizoen. Dan moet ik zorgen dat ik fit word. Gedurende het seizoen ligt het echt aan mijn schema, tussen de wedstrijden door. En ik vind het soms ook fijn om een week niets te doen. Mijn trainer is er tijdens de races ook altijd bij. Maar soms zeg ik dus: ik wil even een week alleen in Monaco zijn. Daar is op gezette tijden tijd en ruimte voor.”

Omdat de privéomstandigheden van de Brit zijn veranderd, werkt Max Verstappen vanaf volgend jaar - zijn zesde seizoen in de Formule 1 - voor het eerst samen met een andere personal trainer. De samenwerking met Jake Aliker is in goed onderling overleg beëindigd.

Max Verstappen traint hier met Jack Aliker

Max Verstappen traint hier met Jack Aliker

Zusje Victoria

„Dit was in 2006, denk ik. Voor mijn zusje is het niet altijd even makkelijk dat er altijd veel aandacht is voor mij. Niet dat ze daarover zeurt, hoor, maar volgens mij is het niet meer dan logisch dat je zo’n gevoel soms hebt. Daarom proberen we vaak samen leuke dingen te doen. Ik denk dat dat voor haar ook belangrijk is. Ze komt zo nu en dan langs in Monaco en bezoekt ook een aantal races per jaar. We proberen elkaar zo veel mogelijk te zien. We hebben een heel goede band.”

Met zusje Victoria

Met zusje Victoria

Moeder Sophie

„Zij is altijd supporter van mij geweest, vanaf het eerste uur. Ze heeft nooit tegen mij gezegd: je moet een bocht op die manier insturen of je kan het beter zus of zo doen. Ze staat achter mijn carrière. Omdat ze zelf heeft geracet, wist ze precies wat het allemaal inhield. Daarom vond zij het ook heel mooi dat ik ook in die karts stapte. Mijn moeder is nog steeds enorm nerveus, voor elke wedstrijd. Ondanks dat ze het zelf allemaal heeft meegemaakt. Als ik een klapper maakt schrikt ze altijd, maar gelukkig ziet ze altijd snel dat het goed is afgelopen.”

„Haha, ik krijg eigenlijk nooit meer op mijn falie van mijn moeder. Al viel dat vroeger ook reuze mee. Serieus! We hadden eigenlijk nooit ruzie. Dat ging altijd heel makkelijk. Het was bijvoorbeeld nooit een rotzooi op mijn kamer. Ik heb nooit problemen gehad. Voor de laatste keer dat ik ruzie met mijn moeder had, moet ik echt héél ver terug in de tijd. Dat is heel fijn. Ze is ook ontzettend lief, dus met haar kan je geen ruzie krijgen. Ik ben zelf niet altijd de liefste tijdens een race-weekeinde, dat moet ik erkennen. Maar hoe ik op de baan ben en daarbuiten, privé, is iets heel anders.”

Met moeder Sophie

Met moeder Sophie

Vriendin Dilara

„Dit was afgelopen zomer in Amerika. Als je op vakantie gaat, is het ook wel handig om je vriendin mee te nemen… Dat gaat heel goed, we doen het lekker rustig aan. Dat vind ik heel prettig. Geen gekke dingen, geen drama’s. Amerika vind ik sowieso een fijn land om heen te gaan. Ik word er niet al te veel lastiggevallen en kan doen wat ik wil. Het is af en toe heel lekker om op een plek te zijn waar veel mensen je niet herkennen.”

„Het jaar hiervoor waren we op Ibiza met vrienden en familie, maar daar ben ik op dit moment wel even klaar mee. Ibiza heb je op een gegeven moment wel gezien. Ik vind het heel belangrijk om tijd door te brengen met de mensen om me heen. Dit jaar in Amerika waren we op vakantie met één ander, bevriend stel. Die ken ik pas een paar jaar, maar de meeste vrienden ken ik al vanuit het verleden. Ik denk dat ik heel snel kan inschatten wie echte vrienden zijn en wie niet. Het lijkt er soms op dat iedereen tegenwoordig vrienden wil worden met mij, maar daar prik ik snel doorheen.”

Met vriendin Dilara

Met vriendin Dilara

Red Bull-topman Helmut Marko

„Helmut heeft mij in 2015 een kans gegeven in de Formule 1 en in 2016 tussentijds gepromoveerd naar Red Bull Racing. Ik denk dat onze band nu nog persoonlijker is dan toen. We kunnen het heel goed met elkaar vinden. We hebben genoeg meegemaakt samen. Veel mooie momenten, maar ook slechte momenten zoals een crash of dat soort dingen. Hij is rechtdoorzee, heel eerlijk en open. Misschien ziet hij er soms een beetje boos uit en lijkt het alsof je moeilijk contact met hem kan krijgen, maar eigenlijk is hij heel vriendelijk. Als het allemaal goed gaat is dat natuurlijk makkelijk om te zeggen, maar over het algemeen kan ik het heel goed met Helmut vinden. Een heel gedreven persoon.”

Max Verstappen met Helmut Marko

Max Verstappen met Helmut Marko

Het team

„Dit is de ontlading na mijn laatste overwinning in Brazilië, vlak nadat ik uit de auto ben gestapt. Het klopt dat de manier van feestvieren en de ontlading anders is dan in mei 2016, toen ik mijn eerste race bij Red Bull gelijk won. Ik denk dat het ook wel normaal is. Dat was toen best onwerkelijk. Ik wist zelf ook niet helemaal wat ik er mee aan moest. Door de jaren heen heb ik iedereen binnen het team beter leren kennen en ervaar je samen heel veel. Dat zie je ook terug in de manier waarop je samen feestviert.”

„Als Helmut in de buurt is, ga ik meestal eerst naar hem toe. Dat was zowel in Barcelona als in Brazilië toevallig zo. In Barcelona zie je dat hij al bij mijn auto staat, ik hem gewoon een hand wil geven en hij me vervolgens om de hals vliegt. Onlangs in Brazilië liep ik eerst naar Helmut toe achter het hek en vervolgens, even verderop, naar het team. Ik kan Helmut moeilijk bespringen. Dan valt hij om, haha. Al die monteurs en andere teamleden zijn met genoeg man om mij op te vangen.”

Max Verstappen viert een zege met zijn team.

Max Verstappen viert een zege met zijn team.