3669
Wielrennen

'Enorm zonde dat er weer wordt gesproken over de geldigheid van een Tour-zege'

Froome: 'Ik wist niets van allergie Wiggins'

Bradley Wiggins (3) en Chris Froome samen op het Tour-podium in 2012.

Bradley Wiggins (3) en Chris Froome samen op het Tour-podium in 2012.

Bradley Wiggins ligt nog altijd onder vuur door het gebruik van zware medicijnen voor de Tour de France van 2012 en de verklaring van toenmalige ploeggenoot Chris Froome zal er niet voor zorgen dat het rustiger wordt.

Bradley Wiggins (3) en Chris Froome samen op het Tour-podium in 2012.

Bradley Wiggins (3) en Chris Froome samen op het Tour-podium in 2012.

"Ik wist dat hij astma had, maar ik wist niets van zijn pollenallergie", zei Froome tegen Cyclingnews over Wiggins. De Tour-winnaar van 2012 blijkt net voor de start zware medicijnen te hebben gebruikt om te voorkomen dat hij last zou krijgen van die allergie. Voor dat gebruik had hij een TUE (Therapeutic Use Exemption). "Het was een verrassing voor mij, het was voor het eerst dat ik ervan hoorde."

"Er blijven vragen over de symptomen, de keuze voor de behandeling en het prestatiebevorderende effect daarvan", aldus Froome, die tweede werd in de Ronde van Frankrijk van 2012 en regelmatig sterker leek dan zijn Sky-kopman. "Zonder dat je precies weet wat hij mankeerde, is het onmogelijk om te zeggen of hij is een grijs gebied aan het handelen was. Het is enorm zonde voor de sport dat er opnieuw wordt gedebatteerd over de geldigheid van een eindzege in de Tour. Net als veel andere leden van het team, kijk ik uit naar het einde van het onderzoek dat momenteel wordt gehouden en naar het moment dat we ons kunnen focussen op het nieuwe seizoen."

Mark Cavendish, een oud-ploeggenoot op zowel de weg als de baan, wilde tegen de BBC niet reageren op de zaak: "Wat ik ook zeg, of ik nu zeg dat ik hem geloof of niet, het is speculeren. Ik weet het niet, ik laat het hem zelf maar uitzoeken."

In aanloop naar de Tour van 2012 won Wiggins Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en de Dauphiné. Nog nooit eerder was een renner er in geslaagd die vier eindzeges in één jaar te boeken.