Nieuws/Sport
3704
Sport

Deense middenvelder twijfelgeval voor Celta

Nummer '6' Schöne tackelt twijfel

Lasse Schöne

Lasse Schöne

AMSTERDAM  - Het is een telkens terugkerende vraag als Ajax voor topwedstrijden als Celta de Vigo uit (morgen) en Feyenoord uit (zondag) staat: is het verstandig zo aanvallend te spelen? In de aanloop naar het Europa League-duel en de Klassieker spitst die zich toe op Lasse Schцne (30).

Lasse Schöne

Lasse Schöne

"Ik denk dat ik heb laten zien dat ik ook defensief kan denken”, wordt de twijfel lachend getackeld door de Deense controlerende middenvelder, achter wiens naam door een voetblessure voor Celta de Vigo-Ajax een dik vraagteken staat.

Schöne snapt twijfel

Mocht Bosz noodgedwongen beslissen Schöne in Nederland te laten herstellen, dan gaat de focus van de middenvelder volledig op de kraker bij Feyenoord. "Natuurlijk snap ik dat mensen zich afvragen of een aanvallende speler als ik het in grotere wedstrijden op die positie aankan. Maar ik denk dat ik tegen Standard Luik heb laten zien van wel. Dat was ook een prima tegenstander. Wij willen aanvallend voetballen en op deze manier kom ik goed tot mijn recht. Ik ben fysiek niet de sterkste en niet de snelste, maar je kunt ook je ervaring en slimmigheid gebruiken. Het gaat erom dat ik in mijn hoofd een seconde sneller ben. En tegen Nick Viergever, achter me, heb ik gezegd: ’Roep me maar terug als je vindt dat ik te ver sta’. Die samenwerking gaat prima.”

Net als eerder bij Vurnon Anita en Daley Blind lijkt het puzzelstukje ’6’ bij toeval op zijn plek te vallen. "Misschien omdat het een heel moeilijk in te vullen positie is. De eerste keer dat de trainer en ik spraken, gaf hij aan dat hij mij als echte middenvelder ziet en niet meer als links- of rechtsbuiten. Hij dacht aan de nummer tien-positie, maar in dat gesprek zei ik dat ik onder Frank de Boer ook weleens als controlerende middenvelder speelde. Hij had op die manier nog niet naar me gekeken, maar zou het in gedachten houden. Dat was weken voor mijn basisdebuut, maar uiteindelijk kwam ik er op die plek toch in”, aldus Schöne.

'Trainer kwam naar me toe'

"De trainer kwam een dag voor de bekerwedstrijd tegen Willem II, waarin veel vaste basisspelers werden gespaard, naar me toe dat hij me weleens op nummer 6 wilde proberen. Ik mocht het op mijn manier invullen en ik denk dat het wel aardig ging. Sinds die 5-0 zege sta ik er vast in en dat is wel lekker, want dat was een tijdje geleden.” De Deen voelt zich sterk. "Ik ben dertig, dus het ritme pak ik zo op. Het fysieke aspect was echter wel een dingetje. Je kan zo hard trainen als je wilt, maar wedstrijden zijn gewoon iets anders. Dat merkte ik wel.”