Nieuws/Sport
3705
Sport

ANALYSE - Waar blijft scheiding top- en breedtevoetbal?

KNVB dreigt beste onderdeel te ’killen’

Wim Jansen

Wim Jansen

In 2013 bespreken Johan Cruijff en Wim Jansen tijdens een unieke, vijf uur durende sessie, de toekomst van het Nederlandse topvoetbal. De twee iconen, samen deel uitmakend van het grote Oranje in ’74, geven hun visie op wat er bij de KNVB moet gebeuren.

Wim Jansen

Wim Jansen

Cruijff houdt zich niet in. "De bond is er voor breedtevoetbal, de topclubs zijn er voor het opleiden van echte talenten’’, zegt Cruijff halverwege. Wanneer het jeugdvoetbal ter sprake komt, leunt Cruijff extra op zijn voetbalvriend Jansen die in tegenstelling tot hem dag en nacht op de velden vertoeft, trainingen en wedstrijden tot bij de mini-F-pupillen ziet. "Kijk, en daarom wil ik jou er bij hebben, Wim’’, zegt Cruijff die middag.

Ruim 3,5 jaar later zegt de directeur amateurvoetbal, Jan Dirk van der Zee, op sportpark Zoudenbalch bij een demonstratie ’optimale wedstrijdvormen’ in het kader van het plan ’Winnaars van morgen’ dat de KNVB met diverse partijen heeft gespard en onderzoeken heeft gedaan voor het veranderen van het totale pupillenvoetbal, maar niet met Wim Jansen heeft gesproken. "Die heeft niets met het voetbal van de kleintjes en weet hier niet van.’’

Het is een blunder die Van der Zee niet eens zelf aan te rekenen is. De 44-jarige Fries heeft nooit iets met topvoetbal gehad en is afkomstig uit de wereld van V&D en C&A. Maar zijn eigen staf bij de KNVB had hem wel allang kunnen vertellen waar de grootste expert zit, aan wie totaal wordt voorbijgegaan.

Hoewel ’Winnaars van morgen’ is bedoeld om Nederland in 2026 weer bij de wereldtop te hebben, ziet de bond maar geen kans onderscheid te maken tussen topvoetbal en breedtevoetbal. Van der Zee én Van Breukelen, als technisch directeur van de profs, blijven kraaien dat 300.000 kinderen vooral lol moeten hebben.

Het gegeven dat de Nederlandse pupillen van de profclubs internationaal alle concurrenten van de mat spelen en in Europa juist door de beste clubs worden bewonderd, telt kennelijk niet. Oud-bondscoach Bert van Marwijk, die Oranje naar de laatste WK-finale voor ons land leidde, mag ook niet roepen dat er meer behoefte is aan betere jeugdtrainers in plaats van kleine partijtjes op mini-veldjes.

Maar wie nu werkelijk de bedenkers of zogenaamde experts zijn achter de ’revolutie’ laat de KNVB tot op de dag van vandaag niet weten.

Van der Zee en Van Breukelen duwen een revolutie door met het voeren van een grote campagne langs alle clubs. En daarom staan ze samen op een trainingsveld in Utrecht met een batterij camera’s en fotografen. Ze dreigen de enige laag van het Nederlandse voetbal, die top is, te verzieken.

Dat de KNVB de opleiding van Feyenoord vijf jaar lang bombardeerde tot de beste van Nederland en mede met een recordaantal door die opleiding geproduceerde talenten nog derde werd op het WK in Brazilië zou te denken moeten geven.

En wie is op Varkenoord de coach van de coaches, meneer Van der Zee? Een zekere Jansen uit de WK-finale van ’74…