Sport/Wielrennen
370672
Wielrennen

Zuid-Hollandse soleert ondanks val naar regenboogtrui

Blaak bezorgt Nederland wederom WK-goud

Chantal Blaak komt solo over de meet.

Chantal Blaak komt solo over de meet.

Chantal Blaak is zaterdag in het Noorse Bergen wereldkampioene geworden. De wielrenster, die eerder dit jaar ook al de Nederlandse titel op de weg pakte, veroverde op magistrale wijze de regenboogtrui door na 152,8 heuvelachtige kilometers solo over de finish te komen.

Chantal Blaak komt solo over de meet.

Chantal Blaak komt solo over de meet.

Blaak maakte in de finale deel uit van een kopgroep van drie, waar later ook Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten en twee anderen bij aansloten.

Op iets minder dan zeven kilometer van de finish plaatse Blaak een versnelling die al haar rivalen te machtig was. Van der Bergen en Van Vleuten hielden vanwege het teambelang de benen stil, waarna de Zuid-Hollandse van Boels-Dolmans solo naar de streep reed. 

Lees ook op telesport.nl: - Blaak: 'Ik sta te trillen op mijn benen'

Chantal Blaak reed een aanvallende koers.

Chantal Blaak reed een aanvallende koers.

Het groepje achter haar werd in de slotkilometer nog teruggepakt door het peloton, waarna Van Vleuten naar een vierde plaats sprintte. Het zilver ging naar de Australische Katrin Garfoot. Uitredend kampioene Amalie Dideriksen uit Denemarken pakte het brons.

Valpartij

Niet alles verliep onderweg volgens plan voor Blaak. Op 66 kilometer van de streep kwam ze tijdens de afdaling van Salmon Hill hard ten val. Na 16 kilometer ploeteren, keerde ze met een gescheurde broek maar nog steeds vol moraal knap terug in het peloton.

Ook Lucinda Brand en Amy Pieters trokken zaterdag ten aanval. Samen met de Britse Hannah Barnes en de Australische Gracie Elvin werden de twee Oranje-dames echter al op 36 kilometer van de meet teruggepakt.

Goud

Eerder deze week bezorgden Van Vleuten en Tom Dumoulin Nederland ook al goud op de tijdrit.

Een kaart van het parcours.

Een kaart van het parcours.