Sport/Tennis
372328967
Tennis

ATP gaat tennissers en toernooien financieel ondersteunen met geld van de top12

De Rod Laver Arena mocht tijdens de voorbij Australian Open maar deels gevuld worden

De Rod Laver Arena mocht tijdens de voorbij Australian Open maar deels gevuld worden

Amsterdam - De tennisfederatie ATP gaat tennissers en tennistoernooi financieel te hulp schieten. Dat maakt het bekend in een persbericht.

De Rod Laver Arena mocht tijdens de voorbij Australian Open maar deels gevuld worden

De Rod Laver Arena mocht tijdens de voorbij Australian Open maar deels gevuld worden

Door het coronavirus zitten er nu al bijna een jaar weinig tot geen fans bij tenniswedstrijden. Daardoor lopen toernooien veel inkomsten mis en is ook het prijzengeld voor de spelers flink omlaag gegaan. Dat wil de ATP nu bestrijden.

„Tussen de Australian Open (die op 21 februari eindigde) en Wimbledon (28 juni-11 juli) wordt het minimumniveau van het prijzengeld voor ATP 250 en ATP 500 toernooien opgetrokken van 50 procent (van het niveau pre-Covid-19) naar respectievelijk 80 en 60 procent”, zo schrijft de ATP.

Opvallend is dat het geld afkomstig is van de top twaalf van de wereld. De spelersbond ATP Player Council, met daarin onder andere Roger Federer en Rafael Nadal, stemde in met een herverdeling van de zogenaamde ATP-bonuspool, waarin geld zit dat is voorbestemd voor de beste twaalf spelers.

„Onze focus is om ervoor te zorgen dat de ATP zoveel mogelijk spelers blijft ondersteunen en ik wil de topspelers en de Player Council bedanken voor hun steun”, vertelt ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi. „De inkomsten van onze toernooien zijn nog steeds lager door beperkingen op de kaartverkoop. Een substantiële verbetering op dit vlak lijkt halverwege het jaar onwaarschijnlijk.”

Bevroren klassementen

Verder blijven de klassementen langer bevroren, tot en met de week van 9 augustus. Daarbij blijven resultaten behaald op toernooien tussen 4 maart en 5 augustus 2019 - toernooien die in 2020 niet plaatsvonden vanwege de coronacrisis - geldig voor 50 procent. Een speler kan dus ofwel 50 procent van zijn resultaat op het toernooi van Madrid 2019 ofwel 100 procent van zijn resultaat van Madrid 2021 in rekening brengen.

Tot slot kunnen spelers die vier opeenvolgende weken geen toernooien kunnen spelen, beroep doen op een ‘Covid-19 beschermd klassement’. Deze maatregel geeft spelers meer flexibiliteit bij het opstellen van hun speelschema’s. Dit klassement kan gebruikt worden in vier toernooien, met uitzondering van de grandslamtoernooien en de Olympische Spelen.

Daarnaast krijgen ook de toernooien een bijdrage. Elk ATP- en Challenger-toernooi krijgt 10.000 dollar (zo’n 8.300 euro), waarmee het bijvoorbeeld de extra hotelkosten die spelers maken in verband met een gedwongen quarantaineperiode kan betalen.