37598
Schaatsen

Verbij: 'Met vier negens zou je kunnen winnen'

Kai Verbij

Kai Verbij

Door de afwezigheid van Pavel Kulizhnikov en de griepaanval van Ruslan Murashov zou het sprintkampioenschap wel eens een Nederlandse aangelegenheid kunnen worden, waarbij Kai Verbij vooralsnog de beste papieren heeft.

Kai Verbij

Kai Verbij

Ondanks het vooruitzicht van een hoge eindklassering worstelt ook Verbij echter met de vraag hoe hij het toernooi in Thialf moet zien. Als een tussendoortje of als een groot, aansprekend kampioenschap. Waarschijnlijk ligt de waarheid in het midden, opperde hij zelf.

,,Van alle internationale titeltoernooien is de EK sprint de minst belangrijke. Het is een titel en als je die wint, wordt dat gewaardeerd, maar er zijn zeker grotere prijzen.”

Niet voor niets beschouwt de pupil van coach Gerard van Velde het kampioenschap vooral als een kwalificatiewedstrijd voor de WK sprint, eind februari in Calgary. Twee van de drie startbewijzen vallen vandaag in Thialf te verdienen.

Over zijn titelkansen wenste Kai Verbij zich, bescheiden als hij is, op de vlakte te houden. Een ding wist hij wel: ,,Als je hier vier keer een rapportcijfer negen scoort, zou je kunnen winnen. Je moet heel gefocust zijn. Doe je dat niet, dan kun je zomaar buiten de boot vallen.’’