Sport/Schaatsen
37665
Schaatsen

Leenstra derde, Ter Mors vierde op 500 meter

Marrit Leenstra

Marrit Leenstra

HEERENVEEN - Marrit Leenstra is de Europese kampioenschappen sprint voor vrouwen begonnen met de derde plaats op de 500 meter. De 27-jarige Friezin zette in Thialf een tijd neer van 38,55 seconden.

Marrit Leenstra

Marrit Leenstra

Leenstra was daarmee de rapste Nederlandse schaatsster. Jorien ter Mors noteerde met 38,75 seconden de vierde tijd. Sanneke de Neeling, de derde Oranje-deelneemster, klokte 39,14 en werd tiende.

Olga Fatkoelina uit Rusland gaat na de eerste afstand aan de leiding. Met een tijd van 38,16 seconden was ze net iets sneller dan de Tsjechische Karolina Erbanova: 38,23. Later op zaterdag rijden de vrouwen de 1000 meter. Zondag staan de 500 en 1000 meter nogmaals op het programma.

Teleurstelling

De vierde plaats was voor Ter Mors teleurstellend. "Mijn start viel tegen", zei de sprintster. "Ik was aan het begin meer in de lucht aan het trappen en niet recht vooruit in het ijs. De start is elke keer nog zoeken voor mij. Ik probeer elke keer iets anders. Dit is duidelijk niet de goede manier. In de trainingen gaat het wel zoals ik wil."

Het eerste EK sprint ooit is geen hoofddoel voor Ter Mors. "Ik zie dit als opstapje naar het WK. Dan wil ik er echt staan en mijn titels verdedigen. Je kan niet overal top zijn."

Ter Mors won vorig seizoen bij de WK afstanden in Kolomna de 1000 en 1500 meter. Bij het WK sprint pakte de Nederlandse brons.