37689
Schaatsen

Schaatsster blijft vierde in klassement

EK sprint: Ter Mors wint 1000 meter

Jorien ter Mors

Jorien ter Mors

Jorien ter Mors heeft zaterdag bij de Europese kampioenschappen sprint in Heerenveen de 1000 meter gewonnen. De Nederlandse schaatsster noteerde in Thialf een tijd van 1.15,58. Daarmee bleef ze de Tsjechische Karolina Erbanova (1.15,69) en Marrit Leenstra (1.15,95) voor.

Jorien ter Mors

Jorien ter Mors

In het klassement is Erbanova na twee afstanden de beste. Eerder op zaterdag zette zij ook op de 500 meter de tweede tijd neer. Erbanova verdedigt zondag op de afsluitende dag van het EK een voorsprong van 0,16 seconden op de Russische Olga Fatkoelina.

Leenstra is derde in de tussenstand, met een achterstand van 0,45 op Erbanova. Ter Mors, de nummer vier, moet zondag 0,47 seconden goed zien te maken op de nummer één van het klassement.

Sannek de Neeling, de derde Oranje-deelneemster bij het eerste EK sprint ooit, speelt een bijrol. Na haar tiende plek op de 500 meter kwam ze op de dubbele afstand niet verder dan de zevende plaats: 1.16,87. In de tussenstand is de twintigjarige Nederlandse achtste.

Niet tevreden

Ter Mors was ondanks haar zege niet tevreden. "Het loopt nog niet zoals ik wil. Ik verwacht iets meer snelheid, maar het komt gewoon niet. Ik had stiekem op wat meer gehoopt. Het is nu zaak te dealen met de situatie zoals die nu is'", reageerde ze.

De 27-jarige Ter Mors begon het toernooi als favoriete, maar heeft nu vooral als doel zich te kwalificeren voor het WK sprint. Daarvoor moet ze bij de eerste drie in het klassement eindigen. Een plek bij de eerste zes in de eindstand volstaat alleen als ze dan de beste Nederlandse is. "Ik wil me direct plaatsen voor het WK en heb geen zin om me daarvoor via een toernooi nog te moeten kwalificeren. Ik heb een andere voorbereiding in mijn planning staan."