37698
Schaatsen

Kjeld Nuis pakt zilver

Kai Verbij wint eerste Europese titel sprint

Kai Verbij viert zijn titel

Kai Verbij viert zijn titel

Kai Verbij heeft de eerste editie van de Europese kampioenschappen sprint op zijn naam geschreven. De Nederlandse schaatser van Team Plantina verdedigde zaterdag tijdens de afsluitende 1000 meter zijn leidende positie met succes. Het zilver bij de EK sprint ging ook naar een Nederlander, Kjeld Nuis. De Duitser Nico Ihle won brons.

Kai Verbij viert zijn titel

Kai Verbij viert zijn titel

Voor de 22-jarige Verbij is het zijn eerste grote titel uit zijn loopbaan. De internationale schaatsunie ISU besloot in de zomer tot een andere opzet van de Europese kampioenschappen. In de seizoenen voor en na de Winterspelen wordt een gecombineerd, driedaags toernooi afgewerkt, met het EK allround en het EK sprint op het programma. In de andere jaren worden de EK afstanden gehouden.

Verbij legde de laatste 1000 meter als derde af in 1.09,25. De sprinter was daarmee de meest constante van allemaal. Vrijdag zette Verbij de tweede tijd neer op de eerste 1000 meter. Op de twee 500 meters werd hij respectievelijk vierde en tweede.

500 meter

Nuis was beide keren de rapste op de kilometer, maar de pupil van coach Jac Orie liet het liggen op de kortste afstand. Nuis verloor vrijdag in de eerste meters na de start bijna zijn evenwicht en klokte uiteindelijk de negende tijd. Zaterdag deed hij het met de zevende plek niet veel beter op de 500 meter.

Bij Ronald Mulder, de derde Oranje-deelnemer, was het juist andersom. De schaatser uit Zwolle won de 500 meter in Thialf beide keren, maar op de 1000 meter ging het mis: twee keer achtste. In de eindstand werd Mulder zevende.