Nieuws/Sport
377043712
Sport

Alle binnensportlocaties gaan dicht, buiten sporten mag wel

In de sporthallen wordt voorlopig niet meer gesport.

In de sporthallen wordt voorlopig niet meer gesport.

DEN HAAG - Alle binnensportlocaties gaan vanaf dinsdag voor een periode van vijf weken dicht. De sportscholen, zwembaden en sporthallen moeten hun deuren sluiten. Buiten kan wel gesport blijven worden, zei premier Mark Rutte in zijn speech vanuit het Torentje.

In de sporthallen wordt voorlopig niet meer gesport.

In de sporthallen wordt voorlopig niet meer gesport.

„Jongeren tot 18 jaar kunnen blijven sporten en trainen in teamverband”, zei Rutte. „Vanaf 18 jaar geldt een maximum van twee personen, die anderhalve meter afstand moeten houden. Maar geen teamtraining, geen wedstrijden, geen groepslessen en geen competitie. Een rondje in je eentje hardlopen of fietsen kan altijd en is ook aan te raden.”

De ’binnensporten’ reageren teleurgesteld, maar ook begripvol op de lockdown voor de komende weken. „Heel vervelend, maar ook begrijpelijk”, zegt Guust Jutte, manager sport bij zwembond KNZB. „Het is nodig, dus we zullen het met z’n allen moeten doen.”

Flexibel

Net als in het voorjaar gaan de sportscholen, zwembaden en sporthallen dicht. „In het voorjaar hebben onze clubs al laten zien hoe flexibel ze met de situatie zijn omgegaan”, zegt directeur Marieke van der Plas van gymnastiekbond KNGU. „De maatregelen vragen wederom om creativiteit en inzet van alle clubvrijwilligers, bovenop alles dat er dit jaar al aan hen is gevraagd. We hopen dat we in het nieuwe jaar de draad snel kunnen oppakken, in het bijzonder voor kinderen, jeugd en andere kwetsbare groepen, groepen die vaak niet zelfstandig kunnen sporten.”

Het kabinet gaf amper een week geleden toestemming om topsportcompetities per 17 december weer op te starten. Dat gold voor de sporten hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis. De topsport kan ook doorgaan met de voorbereiding op een ’herstart’, maar de amateurs die normaal binnen sporten moeten voorlopig weer vijf weken thuis blijven.

Ingrijpend

„Het zijn over de hele linie ingrijpende maatregelen voor de Nederlandse samenleving”, zegt directeur Guido Davio van de volleybalbond Nevobo. „Het is natuurlijk teleurstellend dat deze extra maatregelen nodig blijken. We hopen dat we in januari weer zicht krijgen op het laten sporten van mensen, zodat we weer kunnen bijdragen aan de vitaliteit en weerbaarheid van Nederland.”

De binnensporters moeten opnieuw buiten op zoek naar alternatieven om bezig te blijven. „Maar voor een zwemmer is dat lastig”, zegt Jutte. „In de zomer hebben nog veel mensen buiten gezwommen, in zee bijvoorbeeld. Een paar diehards doen dat nog steeds, maar het wordt wel steeds minder aantrekkelijk. De zwembond heeft ruim 100.000 leden die iedere week actief zijn in één van onze sporten. En daarnaast zijn er nog tienduizenden mensen die wekelijks baantjes komen zwemmen, ouderen vooral. Natuurlijk, een zwemmer kan ook ’landtraining’ doen. Maar daarom is hij niet op deze sport gegaan. Dat is omdat hij van water houdt.”