Nieuws/Sport
377357
Sport

Sparta haalt opnieuw opvallende naam binnen: ’We gaan naar Manchester’

Pogba met Bergkamp op Kasteel

Roland Bergkamp

Roland Bergkamp

Je hebt Bergkamp (Roland) al in huis. En dan opeens staat ook Pogba op het veld. De trainingen van de Sparta-talenten staan op het punt van beginnen, als al die jonge spelers plotseling ’Pogba, Pogba, Pogba’ gillen naar de man die in het stadion wordt gepresenteerd.

Roland Bergkamp

Roland Bergkamp

De clubleiding van Sparta grijnst. De speler, die als twee druppels water op de duurste voetballer ter wereld lijkt, eveneens. De jeugd van Sparta is al weer doorgelopen en vonden hun vergelijking wel grappig. Wat ze nog niet weten is dat die man op het veld inderdaad Pogba is. Mathias, de drie jaar oudere broer van Paul Pogba (23) en net vastgelegd als laatste aanwinst van Sparta.

Sensationeel

Het is qua naam de meest sensationele transfer van Sparta deze zomer. Een oer-Spartaan die het tafereel bijwoont, vindt het een stunt van jewelste. "Maar het zou ook leuk zijn als hij ook nog een beetje kan voetballen", zegt de man lachend.

De grote vraag is hoe Sparta aan de broer van Pogba komt. Via het normale scoutingcircuit, beweert de club. De beelden zijn bekeken, de speler is ingevlogen, heeft een gesprek met trainer Alex Pastoor gehad en is vervolgens voor een jaar vastgelegd. Zo simpel is het. Vandaag wordt hij voorgesteld aan de media, vanmiddag zit hij al in de bus naar Beveren in België voor een geheime oefenwedstrijd.

Op de foto

In de spelersgroep vinden ze het prachtig. De Spartanen hopen al dat zijn jongere broertje van Manchester United snel een keer komt kijken. Dan mag hij aanschuiven bij de lunch en zullen ze stuk voor stuk met hem op de foto gaan.

"Ik zag de foto voorbijflitsen op internet en dacht: wat is dit? Paul Pogba in een Sparta-shirt”, lacht vleugelspits Thomas Verhaar (28). "Ze lijken precies op elkaar, Mathias en Paul. Hopelijk zijn ze voetballend ook met elkaar te vergelijken. Dan is-ie meer dan welkom. Wie weet zien we Paul Pogba straks een keer op de tribune van Het Kasteel. Dat zal een circus worden dan.”

Gelijkenis

Aanvoerder Michel Breuer (36) begreep vanzelfsprekend dat hij bij Sparta niet met Paul Pogba te maken had. Toch was ook voor hem de gelijkenis groot. "Eerlijk is eerlijk: als je de naam voorbij ziet komen, denk je er wel meteen aan. Hij is de laatste maanden zó vaak in het nieuws geweest.”

Waar Sparta naartoe gaat tijdens het komende teamuitje, is in elk geval bekend. "We gaan natuurlijk naar een wedstrijd van Manchester United”, kopt Breuer de kans voor open doel in. "Misschien als ze tegen Feyenoord spelen in de Europa League. Dat zou gezellig zijn. Anders kunnen we altijd nog naar Barcelona. Daar heeft onze assistent-trainer Michael Reiziger nog wel wat connecties rondlopen.”

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk vooral om wat Pogba in sportief opzicht gaat toevoegen bij Sparta, weet ook Breuer. "Om eerlijk te zijn, kende ik hem nog niet als voetballer”, aldus de verdediger. "Maar ik heb vernomen dat het een grote, sterke jongen is, die goed uit de voeten kan in de punt van de aanval. Zo’n type speler kunnen we goed gebruiken, gezien de blessure van Roland Bergkamp.”

Karakter

En: "Als hij qua karakter een beetje heeft van zijn jongere broer, zou dat natuurlijk fantastisch zijn. Maar wij moeten hem gewoon beoordelen op zijn eigen leven en carrière. Ik ben in elk geval ontzettend benieuwd.”

Die carrière is tot op heden niet overal succesvol verlopen. Bij het Spaanse Celta de Vigo speelde hij met nog een broer, zijn tweelingbroer Florentin, in de jeugd. Door de taalbarrière was hij daar snel weg. Vervolgens bezocht hij in zes seizoenen zes clubs op een lager niveau, in Frankrijk, Wales, Engeland, Italië en Schotland. Sparta is zijn zevende werkgever in het zevende land.

Jordi Cruijff

Toch is deze Pogba weer wel international. Twee interlands voor Guinee heeft Mathias achter zijn naam staan. "Bij de naam denk je natuurlijk meteen aan de bekendste van het gezin”, weet trainer Alex Pastoor. "Daar zal hij mee moeten leven, zoals Jordi Cruijff dat doet met het feit dat zijn vader de beste voetballer ter wereld was. Ik heb Mathias nog wel even gevraagd hoe vaak hij van kapsel verandert. Dat kon hij wel waarderen. Dit soort jongens heeft zijn eigen stijl, gaat zijn eigen weg. Dat mag ik wel.”

Pastoor besluit: "Waar wij bij aankopen naar kijken, is wat ze nu kunnen, maar ook naar wat ze in de toekomst kunnen worden. Als Mathias zich gaat ontwikkelen tot de voetballer die wij denken dat hij kan worden, heeft Sparta er weer een waardevolle kracht bij.”