Nieuws/Sport
378741
Sport

Officieel: Van der Mark in Yamaha-fabrieksteam

Michael van der Mark in actie.

Michael van der Mark in actie.

Wat een publiek geheim was, is nu ontraadseld door de officiële bevestiging dat motorcoureur Michael van der Mark volgend jaar voor van het Pata Yamaha Official WorldSBK Team zal uitkomen in het wereldkampioenschap Superbike.

Michael van der Mark in actie.

Michael van der Mark in actie.

Na zes jaar samenwerking met Honda en het Nederlandse Ten Kate Racing uit Nieuwleusen, gaat ‘Magic Michael’ van de Honda CBR1000RR op de Yamaha YZR-R1 overstappen. In het blauwe team dat door Crescent Racing uit het Engelse Dorset wordt gerund, wordt de 23-jarige Rotterdammer teamgenoot van de Brit Alex Lowes en opvolger van de Fransman Sylvain Guintoli.

“Ik kijk heel erg uit naar deze nieuwe uitdaging. Ik heb de potentie van de R1 al kunnen zien tijdens dit seizoen. Ik ben ervan overtuigd dat we die verder kunnen ontwikkelen en met de volledige steun van Yamaha kunnen we dan volgend jaar voor de wereldtitel vechten”, zei Van der Mark vanaf zijn vakantie-adres op Ibiza.

Het is altijd de wens van VdM geweest om naar de koningsklasse MotoGP over te stappen of in ieder geval de kans te krijgen om zo’n MotoGP-machine te testen. Na diverse onderhandelingen met superbiketeams en merken uit de topklasse van de wegracesport, kwam Yamaha als beste optie uit de bus.

Lowes heeft al met zo’n MotoGP-motor getest in Brno als cadeautje voor zijn overwinning in de prestigieuze 8 Uren van Suzuka. De tweelingbroer van Moto2-coureur Sam Lowes gaat zelfs zijn debuut in de MotoGP maken. In de komende twee grand prix’s in Silverstone en San Marino vervangt hij bij het Monster Yamaha Tech3 Team de geblesseerde landgenoot Bradley Smith.

Zelfs het management van Van der Mark bevreemdde het dat de officiële bekendmaking zo lang door Yamaha is uitgesteld. Begin augustus maakte Honda Europe immers al bekend dat de Duitser en huidig MotoGP-coureur Stefan Bradl volgend jaar de plek van de Nederlander gaat innemen.

Van der Mark maakt uiteraard het seizoen bij Honda af. Van Ten Kate Racing neemt hij afscheid met een Europese titel Superstock 600 en wereldtitel in de Supersport (600c). Bij de superbikes met 1000cc, viertaktmotoren ontbeert hem nog een zege. Dit seizoen was zijn beste resultaat een tweede plaats in het openingsweekeinde in Phillip Island. Teamgenoot Nicky Hayden schreef in Sepang de enige seizoensoverwinning voor Honda op zijn naam. In de WK-stand neemt VdM de vijfde plaats in met evenveel punten als Ducati-coureur Davide Giugliano die vierde staat. Sinds 2007 (Toseland) heeft Honda geen superbiketitel meer gewonnen.

“Het is nooit een makkelijke beslissing om een team en fabrikant te verlaten, waarmee je zoveel jaren en met succes hebt samengewerkt. Ik zal altijd dankbaar blijven dat zij mij hun steun hebben gegeven. Ik zal dan mijn uiterste best doen om in de resterende races proberen zoveel podiumplaatsen te behalel als mogelijk is”, beloofde de coureur.

In de aanloop naar de volgende superbikerace (16-18 september) op de Duitse Lausitzring na een zomerpauze van twee maanden heeft Van der Mark er tussentijds getraind. “De test ging echt goed en het was zeer nuttig, omdat het denk ik sinds 2010 is dat ik op de Lausitzring gereden heb. We hebben veel ronden kunnen maken, alleen tijdens de tweede testdag al 119 stuks. Daardoor hebben we veel nuttige informatie verzameld. Gedurende de tweede testdag hebben we wat dingen geprobeerd met de afstelling en die pakten zeer goed uit. Ik ben erg blij, want we waren niet alleen snel, maar ook zeer constant na een lange run. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering, maar we hebben een goede basis gevonden om het raceweekend te beginnen. Ik kan dus niet wachten totdat de Duitse ronde start”, zei Van der Mark.