Nieuws/Sport
381310
Sport

Explosie van Braziliaanse vreugde

Tranen bij Neymar na behalen gouden medaille

Tranen bij Neymar.

Tranen bij Neymar.

Neymar barstte in tranen uit nadat hij de beslissende penalty had binnengeschoten waarmee Brazilië olympisch voetbalgoud wist te veroveren. Voor eigen publiek wist de aanvoerder van het Braziliaanse voetbalteam het niet droog te houden, net zoals de rest van het Braziliaanse volk. 

Tranen bij Neymar.

Tranen bij Neymar.

De aanvaller van FC Barcelona had een belangrijk aandeel in de winst. Hij wist Brazilië in de finale op 1-0 te zetten en schoot de laatste penalty binnen. Aartsrivaal Duitsland werd verslagen en daarmee werd een nationaal trauma geheeld.

Het felbegeerde olympische goud dat Brazilië altijd leek te ontglippen is eindelijk binnen. Bij Neymar begonnen de tranen rijkelijk te vloeien toen hij zich dat realiseerde. Hij viel neer op zijn knieën om van het moment te genieten.

Erelijst compleet

De Braziliaanse voetbalploeg pakte niet alleen voor het eerst olympisch goud, waarmee de erelijst eindelijk compleet is, maar nam ook revanche voor de vernedering twee jaar geleden op het WK in eigen land. Toen moest de vijfvoudig wereldkampioen zonder de geblesseerde Neymar in de halve finale met 7-1 buigen voor Duitsland, een inktzwarte bladzijde in de Braziliaanse voetbalgeschiedenis.

Vaak waren de Brazilianen al dichtbij olympisch goud, zoals vier jaar geleden in Londen. Ondanks sterren in de ploeg als Thiago Silva, Marcelo, Oscar én Neymar verloor de recordkampioen toen de finale tegen Mexico. Weer zilver, voor de derde keer al. Op de Spelen in eigen land moest het dan gebeuren. Neymar sloeg in overleg met zijn club FC Barcelona zelfs de Copa América over om zich volledig te focussen op het binnenhalen van olympisch goud.