Sport/Wielrennen
382056238
Wielrennen

Merijn Zeeman van Jumbo-Visma ziet ’voor ieder wat wils’

Tadej Pogacar heeft nu al zin in Tour de France voor klimmers

Tadej Pogacar tijdens de presentatie van het Tour-parcours.

Tadej Pogacar tijdens de presentatie van het Tour-parcours.

Tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar zei donderdag na de presentatie van het routeschema nu al uit te zien naar de Tour de France van 2023. De Sloveen van UAE Team Emirates, winnaar van de Tour in 2020 en 2021 maar dit jaar onttroond door de Deen Jonas Vingegaard, voorziet een loodzware Tour.

Tadej Pogacar tijdens de presentatie van het Tour-parcours.

Tadej Pogacar tijdens de presentatie van het Tour-parcours.

„Ik ben supergemotiveerd om de Tour weer te winnen. Het is een mooie route, met meteen in Baskenland al een paar pittige etappes en kort daarna de Pyreneeën”, zei de 24-jarige Pogacar, met een geschat jaarinkomen van ongeveer 7 miljoen euro naar verluidt de best betaalde wielrenner ter wereld. Hij liet weten meteen na de winter in de Pyreneeën te zullen gaan trainen.

Pogacar was aanwezig bij de presentatie in Parijs. Vingegaard ontbrak daar omdat hij een door Tourorganisator ASO georganiseerd criterium in Singapore rijdt.

Pogacar pakte bij zijn eerste Tourzege de gele trui op de voorlaatste dag af van zijn landgenoot Primoz Roglic. Het jaar erop vormde een sterk optreden aan het einde van de eerste week de basis voor zijn tweede eindzege. „De eerste week is zwaar”, keek hij vooruit naar volgend jaar. „Maar de laatste week is nog veel zwaarder. Ik ben een renner die graag aanvalt, maar in de Tour moet je soms iets behoudender rijden.”

Jumbo-Visma

Merijn Zeeman wilde donderdag niet te veel woorden besteden aan het gepresenteerde parcours. ��Redelijk normaal, voor ieder wat wils, hooguit met wel wat meer afwisseling in de bergetappes”, oordeelde de sportief directeur van wielerploeg Jumbo-Visma. De Deen Jonas Vingegaard bezorgde de Nederlandse ploeg afgelopen zomer de eerste eindzege ooit in de Tour.

Daarbij beschikt de ploeg ook over Primoz Roglic, de Sloveen die in 2020 de eindzege op de voorlaatste dag verspeelde aan zijn landgenoot Pogacar. Zeeman kon niet zeggen of het parcours meer in het voordeel is van Vingegaard, die de beste klimmer lijkt van de twee. „Jonas had de afgelopen Tour de tijdrit wellicht gewonnen als hij zich op het laatst niet had ingehouden. Dus je kunt niet zeggen dat meer tijdritkilometers in zijn nadeel zouden zijn.” Roglic werd vorig jaar olympisch kampioen tijdrijden, maar viel de afgelopen twee edities van de Tour uit.

Zeeman denkt dat de Pyreneeënritten wellicht minder zwaar zijn dan in andere jaren. „Daar staat een zwaar blok in de Alpen tegenover waarin ook die tijdrit zit. Plus die rit aan het eind in de Vogezen natuurlijk. Maar wat moet je erover zeggen? Het is gewoon het parcours en je moet het ermee doen.”

De ploegleiding gaat aan de slag en wil binnen twee maanden een plan hebben. „We zouden weer met Jonas en Primoz naar de Tour kunnen, maar niets staat nog vast. Daar gaan we de komende weken eens goed met elkaar over praten. Ook met de renners, bijvoorbeeld tijdens een eerste trainingskamp. Verder bepalen we per rit een strategie en komen er ook logistieke zaken om de hoek kijken. Bijvoorbeeld of we vanuit onze basis in Tignes de Alpenritten kunnen verkennen.”

Remco Evenepoel

Volgens Patrick Lefevere, manager van de Belgische wielerploeg Quick-Step - Alpha Vinyl, is nog lang niet besloten of Remco Evenepoel volgend jaar zijn debuut maakt in de Ronde van Frankrijk. De kersverse wereldkampioen en winnaar van de Ronde van Spanje was niet aanwezig bij de presentatie van het Tourschema in Parijs. „Ik kan nog niets zegen omdat ook ik vandaag pas voor het eerst het routeschema zie”, hield Lefevere zich op de vlakte.

Donderdag bleek in ieder geval dat het zeker geen Tour voor tijdrijders is, met maar één lastige race tegen de klok aan het begin van de derde week. De Giro d’Italia, met heel wat meer tijdritkilometers, lijkt daarom meer geschikt voor de 22-jarige Belg. „Er wordt door de media te veel nadruk gelegd op de tijdritten”, vindt Lefevere. „Er zijn nog heel wat andere ritten. Remco heeft dit jaar in de Vuelta bewezen dat hij de anderen bergop kan lossen en een bergetappe kan winnen. Het hoeft niet altijd in tijdritten te gebeuren.”

Tourbaas Christian Prudhomme ziet Evenepoel graag aan de start staan, begin juli in Bilbao. „We kijken uit naar zijn komst, welk jaar hij ook kiest”, zei de Fransman.