Nieuws/Sport
383301
Sport

Na snelle uitschakeling bij baanwielrennen

Hoogland: 'Alle dromen kapot'

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland wordt afgetroefd door de Fransman Gregory Bauge.

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland wordt afgetroefd door de Fransman Gregory Bauge.

Rio de Janeiro - Jeffrey Hoogland is zwaar ontgoocheld met zijn prestaties op de Olympische Spelen. Op de teamsprint werd hij zesde, terwijl hij in de individuele sprint al in achtste finales werd uitgeschakeld. ,,Alle dromen zijn naar duigen, kapot en naar de klote”, antwoordde hij nadat hij nog naar een elfde plek sprintte.

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland wordt afgetroefd door de Fransman Gregory Bauge.

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland wordt afgetroefd door de Fransman Gregory Bauge.

,,Het leek wel alsof ik niet klaar voor de Zomerspelen was, terwijl ik hier hard voor heb gewerkt. De afgelopen jaren zag je continue een stijgende lijn in mijn prestaties en resultaten. Op het WK in Londen in maart waren mijn tijden ook gewoon top. Nu lijkt het wel of ik stil heb gestaan of zelfs achteruit ben gegaan.”

In de voorbereiding was er enorm veel vertrouwen bij de Nederlandse sprinters. ,,In de aanloop hebben we ook heel scherpe tijden gereden. Iedereen was overtuigd dat we in vorm waren. Alles leek goed te gaan. Totdat de wedstrijden begonnen. Ik heb mezelf niet teveel druk opgelegd. Ik heb realistische verwachtingen gehad. Het had er hier gewoon uit moeten komen. Het is onbegrijpelijk en nog lang niet helder hoe dat komt.”

Hoogland geeft zelf aan dat de strijd om de olympische plekken door de komst van onder andere Theo Bos een bepaalde druk op de groep heeft gezet. ,,Eerder was ons sterke punt dat alle koppen altijd dezelfde kant op stonden. Misschien is dat toch enigszins verwaterd. We zijn ons individueel drukker gaan maken om onze eigen posities. Misschien heeft ons dat op de kop gezet. Maar dan nog is dat steeds mijn eigen schuld. Ik had me daardoor niet mogen laten afleiden. Er zijn sporten waar de selectie nog strikter is en waar nog meer mensen om een positie vechten. Ik had hier gewoon mijn kans moeten pakken.”

Hoogland kijkt wel meteen al vooruit naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. ,,Dit toernooi is een goede lering. Ik weet nu hoeveel pijn deze tegenvallende prestaties doen.  Van binnen ben ik helemaal kapot. Dit gaat me over vier jaar echt niet meer overkomen.”

Uitslagen Olympische Spelen

Bekijk hier de uitslagen binnen alle sporten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.