Sport/Autosport
384130613
Autosport

Kritische Nederlander begint vanaf P9

Vierde tijd Verstappen in kwalificatie

Max Verstappen in actie.

Max Verstappen in actie.

Max Verstappen heeft tijdens de kwalificaties voor de Grote Prijs van Rusland devierde tijd neergezet.

Max Verstappen in actie.

Max Verstappen in actie.

Dat betekent dat de 22-jarige coureur van Red Bull zondag tijdens de race vanaf P9 moet starten. Dit vanwege de gridstraf, die de Nederlander aan zijn broek krijgt. Charles Leclerc veroverde voor de vierde keer in successie pole position.

Met 1.31,628 was de Ferrari-coureur 0,402 seconde sneller dan de Brit Lewis Hamilton in de Mercedes. Sebastian Vettel zat daar met 0,425 seconde nipt achter in zijn Ferrari. Verstappen gaf 0,682 seconde toe op Leclerc.

„We verliezen te veel op het rechte stuk en in de laatste sector waren we ook niet top”, zei hij bij Ziggo. Het begon volgens Verstappen aan het einde van de kwalificatie harder te waaien en dat merkte hij bij de achterkant van zijn wagen.

De Red Bull-coureur start zondag op de vijfde startrij met naast hem voormalig ploeggenoot Daniel Ricciardo in de Renault. „Als we naar een vierde of vijfde plek kunnen rijden, dan doen we het goed”, keek Verstappen vooruit. Zijn huidige ploeggenoot, Alexander Albon, verremde zich in de eerste kwalificatiesessie en kwam tot stilstand tegen de muur. Hij start zondag als negentiende.

Verstappen en Red Bull hebben er in Rusland voor gekozen om een motoronderdeel te vervangen. Daardoor krijgt de Nederlander, evenals zijn teamgenoot Alexander Albon, een gridstraf van vijf plaatsen aan zijn broek.

Al in het eerste deel van de kwalificatie werd de rode vlag getoond in Sotsji. Albon raakte de controle over zijn bolide kwijt en knalde in de kussens. Dat betekende tevens het einde van zijn kwalificatie.