Nieuws/Sport
384492
Sport

Van Emden: 'Brons ook heel erg mooi'

Emoties bij Anicka van Emden.

Emoties bij Anicka van Emden.

RIO DE JANEIRO - Er kwamen bij Anicka van Emden na het behalen van olympisch brons de nodige emoties los. De 29-jarige judoka liet de tranen dan ook de vrije loop. "Acht jaar lang heb ik hier zo hard voor gewerkt. Dit was het enige wat ik wilde. Nu heb ik 'em gewoon en dan komen de emoties wel even los ja."

Emoties bij Anicka van Emden.

Emoties bij Anicka van Emden.

Van Emden droomde van goud, maar was na afloop van het olympisch judotoernooi in de klasse tot -63 kilogram realistisch. In de kwartfinale verloor ze namelijk van de als tweede gerangschikte Clarisse Agbegnenou uit Frankrijk. "Zij was gewoon beter. Dan moet je eerlijk zijn. Ik heb alles gegeven. Ik kon het vrij makkelijk omzetten. Ik wist dat er nog een medaille was te halen, en brons is ook een mooie plak."

In de strijd om de derde plek stapte Van Emden de mat op tegen de Braziliaanse publiekslieveling Mariana Silva. "Ik werd al uitgefloten voordat ik binnenkwam. Dat weet je van tevoren. Het was in het hol van de leeuw. Maar ik had er geen last van", stelde ze nuchter.

Van Emden miste eerder de Olympische Spelen van 2008 en 2012. Haar missie in Rio was duidelijk ."Ik wist het is nu of nooit. Dit zijn mijn eerste en waarschijnlijk laatste Spelen. Het moest nu gebeuren. Ik had een heel zware loting. Na de eerste pot voelde ik me heel sterk en wist toen al dat er veel mogelijk was. Dat is ook gebleken."