Nieuws/Sport
384505
Sport

Analyse Brinkman: 'Eerste doel bereikt'

Jacques Brinkman

Jacques Brinkman

Overtuigend, scoren uit strafcorners en velddoelpunten. De Nederlandse hockeymannen hebben na drie van de vijf poulewedstrijden de kwartfinale van de Olympische Spelen al bereikt.

Jacques Brinkman

Jacques Brinkman

Mink van der Weerden (3), Jeroen Hertzberger (2), Seve van Ass en Robbert Kemperman waren de doelpunten makers voor de ploeg van bondscoach Max Caldas.

 

De Canadese hockeyers hadden maar één opdracht: de schade beperkt houden. Door goed positiespel en snelle tempo aanvallen van Oranje kwam daar niets van terecht. Canada liet zien de minste ploeg te zijn van deze Olympische Spelen.

Het toernooi gaat nu pas echt beginnen. Met keeper Jaap Stockmann als stabiele basis, het scorende vermogen van Jeroen Hertzberger en de fenomenale strafcorner van Mink van der Weerden ligt de weg naar goud in Rio volledig open.

Jaap Stockmann (keeper): 8, aan de basis van ruime 7-0 overwinning, verrichtte cruciale redding bij strafcorner op 0-0.

Mink van der Weerden: 8, scoorde driemaal en staat inmiddels op zes goals, strafcorner van wereldformaat, niet te vroeg pieken.

Robert van der Horst: 6, paar keer slordig balverlies, pas op met instappen bij één tegen één duel, passend van achteruit effectiever dan ‘brengen’ van de bal.

Hidde Turkstra: 7, schitterende assist op Robbert Kemperman bij zesde doelpunt, kreeg panna tegen, verdedigend niet om je as draaien.

Glenn Schuurman: 6, opbouwend weinig aan de bal, verdedigend niet kunnen onderscheiden door zwakke Canadese spitsen.

Sander de Wijn: 7, fit en sterk, mooie one-touch, als centrale verdediger niet op de proef gesteld.

Billy Bakker: 7, knappe assist op Jeroen Hertzberger, kreeg prima backhand kans, groene kaart betekende twee minuten op de strafbank.

Seve van Ass: 7, maakte zijn status als strafcorner stand-in voor Mink van der Weerden waar door openingsdoelpunt te scoren, nog niet helemaal los.

Robbert Kemperman: 6, totaal onzichtbaar, toen was daar in één keer prachtige tip-in op aangeven Hidde Turkstra.

Sander Baart:7, paar keer sterk verdedigd, opzettelijk bal op de voet betekende strafcorner tegen, onopvallend goed.

Valentin Verga: 8, versierde een paar strafcorners, scoorde bijna met zijn backhand na sprint zonder bal over het hele veld, lekkere één-twee met spits Hertzberger.

Jorrit Croon: 7, jarig, 18 jaar nu, heerlijke backhand assist, iets te opzichtig op zoek naar een strafcorner, echte testen komen er nu aan.

Mirco Pruyser: 6, magere voldoende, lukt allemaal net niet, groene kaart, nog niet in topvorm.

Bob de Voogd: 6, lange loopacties met de bal leverden te weinig rendement op, heeft doelpuntje nodig om over dode punt heen te komen.

Rogier Hofman: 6, creëert ruimte voor andere spitsen en opkomende middenvelders, teamplayer, zelf iets minder opvallend.

Jeroen Hertzberger: 8, twee prima velddoelpunten, sterk in balbezit, heerlijke technische bewegingen.

Bondscoach Max Caldas: 8, zijn team straalt klasse en vertrouwen uit, winnaarsblik na de 5-0 sprak boekdelen.