Nieuws/Sport
384518
Sport

Estafettezwemmers naar finale 4x200 vrij

Maarten Brzoskowski

Maarten Brzoskowski

RIO DE JANEIRO - De estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag heeft de geplaagde Nederlandse zwemploeg dinsdag weer een broodnodig succesje bezorgd. De mannen plaatsten zich voor de finale, die aan het einde van de dag op het programma staat.

Maarten Brzoskowski

Maarten Brzoskowski

Dion Dreesens, Kyle Stolk, Ben Schwietert en Maarten Brzoskowski klokten 7.09,16, net genoeg om als nummer acht van de series naar de eindstrijd te gaan.

Sebastiaan Verschuren

Oranje heeft daarin met Sebastiaan Verschuren een troef achter de hand. De Europees kampioen op de 200 vrij bleef in de series aan de kant, omdat hij individueel in actie kwam op de 100 vrij. Verschuren zwemt dinsdagavond eerst de halve finales van de 100 vrij en komt dan 1,5 uur later vermoedelijk de estafetteploeg versterken.

Dreesens opende namens Nederland in 1.47,86, waarna Stolk de vier baantjes in het Estádio Aquático Olimpico van Rio aflegde in 1.47,13. Nadat Schwietert 1.47,92 had geklokt, lag Oranje vierde. Brzoskowski rukte als slotzwemmer op naar de tweede plaats. In de baan naast de Amerikaanse vedette Ryan Lochte tikte de twintigjarige Brabander als tweede aan in een splittijd van 1.46,25.

Brzoskowski bleef de Italianen net voor, een verschil van vier honderdsten, wat even later cruciaal bleek. In de tweede heat waren zes landen sneller, maar als nummer acht staat Oranje wel in de finale.

Pieter van den Hoogenband

Bij de Spelen van 2000 pakte Nederland, met Pieter van den Hoogenband in de gelederen, brons op de 4x200 vrij.

Eerder dit jaar veroverde de mannenploeg, een hecht vriendenteam met Verschuren als ervaren gangmaker, de Europese titel in Londen. Dreesens, Brzoskowski, Stolk en Verschuren wonnen toen het goud in 7.07,82.

'Lekker hoor'

 "Dit was een echte teamprestatie", zei Brzoskowski, die in het spoor van de Amerikaanse grootheid Ryan Lochte naar 1.46,25 zwom.

"Ik lag net achter Lochte, dat was fijn, zo had ik geen last van zijn golven. Ik zag hem een keer onder water zwemmen, ongelooflijk. Echt 'next level' wat hij kan qua techniek en de snelheid die hij daaruit haalt", aldus Brzoskowski, die zijn ogen ondertussen niet van het beeldscherm kon houden.

De opluchting was groot toen hij zag dat Oranje als nummer acht naar de finale ging. Het verschil met Italië, dat er net buiten viel, bedroeg slechts 0,04 seconde. "Lekker hoor. In de finale komt er bij ons met Sebastiaan Verschuren nog een sterke zwemmer bij, wie weet kunnen we dan nog sneller. We gaan volle bak racen en zien wel waar het schip strandt."

Live Olympische Spelen

Volg hier LIVE alle sporten op de Olympische Spelen in Rio van minuut tot minuut.

Programma Olympische Spelen

Bekijk hier het volledige programma van vandaag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Uitslagen Olympische Spelen

Bekijk hier de uitslagen binnen alle sporten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Olympische Spelen Nieuwsbrief

Elke ochtend direct op de hoogte van het olympische nieuws? Meld u aan voor de Telesport Olympische Nieuwsbrief.