Nieuws/Sport
384528
Sport

Volleybalsters vergeten te stunten

Yvon Bellen (l) en Lonneke Sloetjes balen flink.

Yvon Bellen (l) en Lonneke Sloetjes balen flink.

Rio de Janeiro - De Nederlandse volleybalsters vormen voor iedereen inmiddels een ploeg om rekening mee te houden. Bondscoach Giovanni Guidetti was vanavond opnieuw getuige van een ijzersterk optreden van zijn team. Toch ging de wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Amerika nipt verloren; 2-3 in sets (25-18, 18-25, 25-21, 20-25 en 8-15)

Yvon Bellen (l) en Lonneke Sloetjes balen flink.

Yvon Bellen (l) en Lonneke Sloetjes balen flink.

De nederlaag is er echter eentje met perspectief, al waren de druiven na afloop zeker zuur. De volleybalsters van bondscoach Giovanni Guidetti zitten namelijk in een flow, zo blijkt in Rio. Na de stunt tegen titelfavoriet China (3-2 in sets) liet Oranje in het Maracanãzinho ook de Amerikanen aanvankelijk alle hoeken van het veld zien. Dat resulteerde in een afgetekende 25-18 setwinst.

Een inzinking in het tweede bedrijf kwam Oranje vervolgens duur te staan, want de score werd door de VS snel weer in balans gebracht. Even wisten de volleybalsters elkaar niet goed te vinden. Vergeven en vergeten, zo luidde het devies. Als herboren en onder aanvoering van uitblinkster Lonneke Sloetjes deelde Oranje een tweede tik uit aan de Amerikaanse speelsters, die in 2012 in Londen het olympisch zilver grepen. Maar dat betekende nog niet de knock-out.

 

Het spel tussen beide topteams golfde voortdurend op en neer. Zo waren de Amerikanen in de vierde set weer de bovenliggende partij. Daarbij kreeg Oranje nog eens een extra domper te verwerken. Aanvoerster Maret Balkestein-Grothues raakte bij een stand van 8-11 geblesseerd aan haar enkel en moest het veld verlaten. Ze schreeuwde het uit van de pijn. Daarna ging het eigenlijk mis; 20-25 en 8-15.

Iedereen bij Oranje blijft voorlopig met beide benen op de grond staan. De doelstelling blijft onveranderd. Eerst bij de beste vier landen in de poule eindigen om een plek in de kwartfinale af te dwingen. Mooi en goed spel is leuk, maar aan het einde van de rit tellen alleen de punten. In dat licht vormen de twee setwinsten een positieve bijdrage.

De verwachting is dat Balkestein-Grothues het eerstvolgende duel van woensdag tegen de Italianen aan  de kant staat. Dat is een groot gemis. Maar dit zelfverzekerde Oranje moet die domper kunnen opvangen.

Bekijk hier de uitslagen binnen alle sporten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.