Nieuws/Sport
384597
Sport

Drankgebruik niet in regels NOC*NSF

Yuri van Gelder

Yuri van Gelder

DEN HAAG - Het drinken van alcohol op de Olympische Spelen: mag dat nu of niet? In de regels die NOC*NSF heeft opgesteld voor topsporters, staat nergens vermeld dat het drinken van een biertje verboden is. Wel staat er dat een topsporter zich dient te gedragen zoals "van een goed lid van TeamNL verwacht mag worden". Daarbij wordt verwezen naar de Code of Ethics van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Yuri van Gelder

Yuri van Gelder

Ook in de gedragscode van het IOC wordt niet expliciet gezegd dat het drinken van alcohol verboden is. Wel wordt er op gewezen dat deelnemers zich behoorlijk dienen te gedragen, zodat ze anderen niet lastig vallen. De Marokkaanse bokser Hassan Saada werd opgepakt op verdenking van aanranding van twee kamermeisjes. Maandag werd ook de Namibische bokser Jonas Junius in de kraag gevat. Ook hij zou een kamermeisje hebben aangerand.

Maar ook anderen fysiek of mentaal leed berokkenen is strijdig met de gedragscode van het IOC. Ook dienen atleten er voor te zorgen dat alle deelnemers zich geestelijk en lichamelijk goed kunnen voorbereiden op hun wedstrijden.

Wat wél is opgenomen in de gedragscode van het NOC*NSF is een artikel over het verblijf in het olympisch dorp. Het is niet expliciet verboden om het olympisch dorp te verlaten, maar de atleet wordt dan wel gevraagd een speciale app aan te zetten die gps-coördinaten doorgeeft. In de regels staat echter nergens dat een atleet hiertoe verplicht is.

Turner Yuri van Gelder werd maandag weggestuurd. Hij had het olympisch dorp verlaten, had alcohol gedronken en kwam pas vroeg in de morgen terug. Volgende week zou hij de finale turnen.