Nieuws/Sport
384620
Sport

'Zaak Van Gelder' vrij uniek in sportgeschiedenis

DEN HAAG - Dat een sporter wordt weggestuurd van de Olympische Spelen is in de Nederlandse sportgeschiedenis behoorlijk uniek. De laatste keer dat atleten werden weggestuurd was in 1920, volgens Jurryt van de Vooren van sportgeschiedenis.nl.

In 1920, tijdens de Spelen in Antwerpen, betrof het Nederlandse voetballers. Het onderkomen van de sporters was erbarmelijk: de Spelen hadden plaats vlak na het einde van de Eerste Wereldoorlog en Antwerpen had zwaar geleden onder het oorlogsgeweld.

De sporters beklaagden zich over de goede slaapplaatsen van de bestuurders en kwamen in opstand. Een aantal voetballers besloot uit protest naar een hotel te gaan. Daar vermaakten ze zich prima aan de bar en op de dansvloer. Ze dronken champagne en maakten plezier met vrouwen. Als straf werden vier spelers weggestuurd. De aanvoerder van het elftal, Leo Bosschart, verklaarde daarna dat het hele team zich terug zou trekken. Dat betekende dat de wedstrijd om plek 3 en 4 van het olympische voetbaltoernooi niet door kon gaan. Daarop trok de voetbalbond de straf weer in en mochten de spelers terugkomen. Een beslissing die tot grote woede leidde in de Nederlandse kranten.